Den Helder

Fit de operatie in bij darmkanker door prehabilitatie

Regio Noordkop – Het Oncologisch centrum van Noordwest is gestart met een prehabilitatie-programma bij patiënten met darmkanker. Het is een intensief voedings- en bewegingsprogramma dat patiënten helpt om zo fit mogelijk te worden voordat de operatie plaatsvindt.

De technieken om darmkanker te behandelen worden steeds beter. Toch vergen de ziekte en de behandeling veel van het lichaam van de patiënt. Daarom is het belangrijk om voor, tijdens en na de operatie in een zo goed mogelijke conditie te zijn. Dit helpt om na de operatie sneller te herstellen en complicaties van de behandeling tegen te gaan. Uit onderzoek is gebleken dat patiënten die meedoen aan een prehabilitatie-programma minder complicaties hebben. Ook hoeven ze minder lang in het ziekenhuis te blijven.

Ondersteuning
Het prehabilitatie-programma start 4 weken voor de operatie. Er wordt voor iedere patiënt een eiwitverrijkt voedingsplan op maat gemaakt, met aandacht voor eventuele tekorten. Daarnaast wordt onder begeleiding van een oncologiefysiotherapeut aan de lichamelijke conditie gewerkt en wordt de patiënt gestimuleerd dagelijks minimaal 60 minuten te bewegen. Omdat een operatie spannend kan zijn is er ook aandacht voor psychische klachten en wordt beoordeeld of er ondersteuning nodig is van een psycholoog of medisch maatschappelijk werker. Aan patiënten die voor de operatie nog roken wordt een stopprogramma aangeboden. Ook wordt het gebruik van alcohol afgeraden.

Landelijk onderzoek
Niet alle patiënten komen in aanmerking om deel te nemen aan het programma. Het gaat in eerste instantie om een pilot waaraan 50 patiënten mee kunnen doen. De behandeld arts bepaalt of een patiënt mee kan doen. De pilot is onderdeel van een landelijk onderzoek naar de effecten van prehabilitatie. Het doel is om dit in de toekomst aan te bieden aan iedere oncologiepatiënt die geopereerd moet worden.

Toon meer

Cathy Niesten

Mijn naam is Cathy Niesten (20) en ik ben redacteur bij Regio Noordkop. Ik ben geboren en getogen in Den Helder en bereikbaar via cathy@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button