Den Helder

Neurotransmitters regelen ons humeur

Den Helder – Wandelen in de natuur is voor veel mensen ontspannend en goed voor de mentale gezondheid. Diverse wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat mensen tot rust komen tijdens een wandeling door de natuur, en dat het een gevoel van tevredenheid geeft.

Dat gevoel van tevredenheid wordt in het lichaam gereguleerd door een groot aantal zogenaamde “neurotransmitters” of hormonen. Dit zijn stoffen die signalen overbrengen van de ene zenuwcel naar de andere zenuwcel. En die overdracht van signalen bepaalt of de mens zich tevreden of depressief voelt.

Neurotransmitters
Het lichaam kent vele neurotransmitters. De bekendste daarvan zijn serotonine, dopamine en adrenaline. Dopamine staat bekend als het gelukshormoon. Als het lichaam veel dopamine aanmaakt dan ontstaat er een gevoel van genot en blijdschap. Mensen krijgen er een goed humeur van. Adrenaline staat bekend als het stresshormoon. Als het lichaam daar veel van aanmaakt worden mensen alert en krijgen ze gevoelens van woede en angst. De aanmaak van adrenaline is noodzakelijk om snel te kunnen reageren op gevaren uit de omgeving, maar het zorgt ook voor onrust. Serotonine is een neurotransmitter met een belangrijke rol in de hersenchemie. Een tekort aan serotonine kan leiden tot onrust, angst en depressiviteit. Bij voldoende serotonine in de hersenen voelen mensen zich rustig en relaxed.

Aanmaak van deze neurotransmitters in de hersenen wordt beïnvloed door prikkels uit de omgeving. Uit wetenschappelijk onderzoek komt bijvoorbeeld naar voren dat gespannen personen die kijken naar een natuurfilm snel tot rust komen. Dit proces om tot rust te komen duurt langer als de proefpersonen naar een film kijken die zich afspeelt in de stad. Dit heeft alles te maken met de grote hoeveelheid prikkels die de hersenen moeten verwerken in een stedelijke omgeving en het beperkt aantal prikkels dat de hersenen krijgen te verwerken bij een wandeling door de natuur.

Tot rust komen
De moraal van dit verhaal is duidelijk, van een wandeling door de natuur komen mensen tot rust en worden ze gelukkig. Voor meer informatie over natuur en gezondheid zie duinbehoud.nl.

Toon meer

Cathy Niesten

Mijn naam is Cathy Niesten (20) en ik ben redacteur bij Regio Noordkop. Ik ben geboren en getogen in Den Helder en bereikbaar via cathy@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button