Hollands Kroon

Vrijwillige Brandweer Hollands Kroon oefent in het Noorderlicht

Hollands Kroon – Zo af en toe is er de mogelijkheid voor de Vrijwillige Brandweer in Hollands Kroon om te oefenen in een groot pand, een zogenaamd risico-object. Het Noorderlicht te Hippolytushoef is zo’n risico object, tenminste tot voor kort.

Even geleden zijn alle inwoners verhuisd naar de tijdelijke locatie Molenweid te Wieringerwaard. Het Noorderlicht wordt, na 30 jaar dienst te hebben gedaan, begin oktober gesloopt. Voorafgaand aan de in september in gang gezette verhuizing van de bewoners is er contact geweest tussen Woonzorggroep Samen en de Vrijwillige Brandweer van Hippolytushoef. Afgesproken werd dat de Brandweer toegang kreeg tot het pand voordat de slopershamer er in gezet werd.

Oefen scenario
De bewoners waren inmiddels verhuisd naar de tijdelijke locatie Molenweid in Wieringerwaard en de Brandweer had een mooi scenario bedacht. Een aantal jongeren waren het pand binnen gedrongen en zij hadden op verschillende etages brand gesticht. De opdracht voor de Vrijwillige brandweerlieden van Post Hippolytushoef was om in samenwerking met Post Middenmeer, het gebouw te doorzoeken op zoek naar slachtoffers.

Vanwege de grootte van het pand en de groten rookontwikkeling werden de beide korpsen binnen opgesplitst, één groep zocht beneden en de andere groep boven. Al gauw werd het eerste fictieve slachtoffer aangetroffen in de lift van het gebouw en later bleken er nog een aantal verspreid over verschillende kamers te liggen. Ook de jonge brandstichters werden gevonden en onder begeleiding van de Brandweer aan de Politie overhandigd.

Doordringende geluid
Een mooie oefening waarbij de brandweerlieden zich in het zweet werkten om zo snel mogelijk de brandhaarden in het grote pand onder controle te krijgen en dat allemaal onder het doordringende geluid van het brandalarm. Voor veel omwonenden leek het net echt, ze kwamen zelfs nieuwsgierig kijken wat er aan de hand was.

De laatste keer dat het vrijwillige korps van Middenmeer een realistische oefening draaide in een risico pand was toevallig in Molenweid, inmiddels ongeveer zes jaar geleden. Dat geeft aan hoe weinig dit soort oefeningen georganiseerd kunnen worden. Het grote verschil met Noorderlicht was dat de bewoners nog gewoon aanwezig waren in Molenweid en enkele bewoners daadwerkelijk geevacueerd werden.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button