Cultuur/NatuurDen Helder

De Helderse Historische Vereniging (HHV) overhandigt een schilderij van Japie Meijer aan de Stichting Afgestoft

Den Helder – De Helderse Historische Vereniging (HHV) overhandigt een schilderij van Japie Meijer aan de Stichting Afgestoft. Het schilderij is een historische plaat uit de Visbuurt van Japie Meijer (1881- 1957), een zeer bekend straattype in Den Helder.

Iedereen uit die tijd heeft wel van hem gehoord! Hij heeft gewoond in een klein huisje aan de L. van Berkstraat, achter de gasfabriek in de Visbuurt. Hij handelde voornamelijk in lompen en oude metalen die hij verzamelde in zijn handkar. Dagelijks schuifelde hij dan ook door de straten achter zijn karretje! Hij had een moeilijke, stramme wijze van lopen en lustte graag een borreltje. De kinderen in de buurt waren bang van hem en zochten daarom een goed heenkomen als Japie verscheen. Japie werd dan vaak nageroepen met: “Japie Meijer, maak je broek wat wijer, maar maak hem ook niet al te wijd, dat-ie van je kont af glijdt”. De kinderen waren Japie altijd te vlug af. Het schilderij is vervaardigd door Harry Tielemans (1929 – 2001) die als schilder en cartoonist bekend stond.

Het schilderij heeft de tand des tijds niet ongeschonden weerstaan, maar is een absoluut Helders historisch bezit. Eerder werd het bijzondere schilderij door mevrouw M. Bakker aan de HHV overhandigd, nadat het jarenlang op een zolder heeft gelegen. Omdat de HHV geen museum is maar een historische vereniging, is het fijn dat het schilderij nu voor iedereen is te bewonderen in Het Paviljoen van Toen.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button