Cultuur/NatuurHollands KroonPolitiek

Vijf nieuwe gemeentelijke monumenten in Hollands Kroon

Hollands Kroon – De gemeente Hollands Kroon heeft weer vijf panden aangewezen als gemeentelijk monument. Ten behoeve van het behoud van erfgoed heeft het college B&W besloten om de Dorpsstraat 81 en de Dorpsstraat 129 in Nieuwe Niedorp, Kerkplein 12 en Koningstraat 32 – 34 in Hippolytushoef en Bosstraat 1 in Winkel officieel tot monument te maken.

De Dorpsstraat 129 in Nieuwe Niedorp.

Het pand aan de Dorpsstraat 129 is een voormalig provinciaal monument. Even verderop aan de Dorpsstraat 81 staat het Dorpshuis Prins Maurits. De ‘huiskamer’ van het dorp is het voormalig raadshuis. Het pand aan de Bosstraat 1 in Winkel is een woonhuis, net als de twee gebouwen in Hippolytushoef. Met het toevoegen van de vijf gebouwen aan de lijst met gemeentelijke monumenten vervolgt de gemeente haar ambitie om geleidelijk het archief te vullen.

Aan de Dorpsstraat in Nieuwe Niedorp staan inmiddels al 7 gemeentelijke monumenten. In totaal telt Hollands Kroon er nu elf. Eerder liet de gemeente weten 29 eigenaren te hebben aangeschreven.

Kadernota Erfgoed
Met het vaststellen van de Kadernota Erfgoed in Hollands Kroon van maart 2019 is besloten dat er eenuitbereiding en herijking van de gemeentelijke monumentenlijst gedaan moet worden. In opdracht van degemeente is er een inventarisatie opgesteld onder de naam: ‘Waardering karakteristieke panden’. De inventarisatie heeft betrekking op panden die niet beschermd zijn, maar die wel voldoende cultuurhistorische waarde hebben om te worden aangewezen als gemeentelijk monument.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button