Cultuur/NatuurTexel

Zeehondenfeestje op Dierendag bij Ecomare

Advertentie:

De Koog – Dierendag valt op een maandag dit jaar. Ecomare heeft besloten het een dag eerder te vieren. Op zondag 3 oktober worden de zeehonden gedurende de hele dag op een alternatieve manier gevoerd. Met spelletjes moeten de dieren hun vissen bemachtigen. Het belooft een spetterend spektakel te worden.

De dierverzorgers hebben een heel scala aan speelgoed, tonnen en andere objecten, waar ze vissen in kunnen verstoppen. Deze voorwerpen laten ze, gevuld met vis, in het water zakken. De zeehonden moeten dan aan het werk om de vissen eruit te krijgen. Een nieuw spelletje is een variant op het koekhappen. Een lijn met daaraan vissen hangt dan boven het water. Opvallend is dat dieren die bij het ene spel haantje de voorste zijn, zich bij het andere juist afwachtend opstellen. Op 3 oktober halen de verzorgers alle spelletjes die ze voorhanden hebben uit de kast.

Verrijking
De vervroegde Dierendag valt samen met het Weekend van de Wetenschap. In het kader daarvan zullen de dierverzorgers om 11 en 15 uur, tijdens het uitdelen van de spelletjes, vertellen over de inzichten die de (gedrags)wetenschap heeft opgeleverd ten aanzien van verrijking. Elke afwijking van het normale valt onder verrijking. Het zorgen voor verrijking is een belangrijk aspect van het werk van dierverzorgers.

De gezondheidstrainingen, waarbij de dieren geleerd wordt om specifieke taken uit te voeren, zijn ook een voorbeeld van verrijking. De dieren moeten daarbij zien uit te vinden wat de dierverzorgers van ze willen. Een uitdagende taak. Inmiddels begrijpen verschillende dieren bijvoorbeeld het commando “turn”. Zij draaien zich dan op hun rug, zodat de verzorger hun buik kan bekijken. Door regelmatig een spelletje aan te bieden en gezondheidstrainingen te doen, houden de dierverzorgers de dieren actief. Op de vervroegde dierendag komt, voor een keer, alles tegelijk aan bod. De dierverzorgers gaan er een echt feestje van maken.

Op deze feestelijke dag mag Ecomare ook nog eens drie setjes van twee vrijkaartjes weggeven voor de kinderfilm Seal Team, die vanaf 13 oktober in de bioscoop te zien zal zijn. Kinderen in de leeftijd van 6 tot 13 jaar maken kans twee kaartjes te bemachtigen. Nu de coronamaatregelen zijn versoepeld, is het niet meer noodzakelijk om vooraf een tijdslot te kopen voor een bezoek aan Ecomare. Ook een coronatoegangsbewijs is niet vereist.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button