Cultuur/NatuurDen HelderPolitiek

College wil Koggeschip aanwijzen als gemeentelijk beschermd stadsgezicht

Den Helder – De gemeente Den Helder start het proces om het buurtje het Koggeschip aan te wijzen als gemeentelijk beschermd stadsgezicht. Volgens het college is het een voorbeeld van bijzonder erfgoed uit de jaren ’70, de meest recente periode die tegenwoordig als erfgoed gezien kan worden.

“Het buurtje het Koggeschip in Nieuw Den Helder is op experimentele wijze ontworpen om veel mensen te huisvesten maar daarbij toch de menselijke maat niet uit het oog te verliezen”, aldus de gemeente. “Ook nu nog is de buurt een herkenbare stedenbouwkundige eenheid gekenmerkt door smalle straatjes en huizen met een gelijke uitstraling.” Het college besluit daarom om het proces te starten om dit buurtje aan te wijzen als gemeentelijk beschermd stadsgezicht. In de erfgoedverordening van de gemeente staat overigens dat er in een beschermd stadsgezicht één of meer monumenten moeten staan. Dat is bij het Koggeschip niet het geval.

Foto: DHfoto.

Het college hoopt op deze wijze de eenheid en het karakter van het Koggeschip behouden voor de toekomst. De Woningstichting is eigenaar van de woningen in het Koggeschip. Daarom zal de gemeente met hen overleg voeren. Het definitieve besluit wordt uiteindelijk door de gemeenteraad genomen. De beschermde status wordt vervolgens opgenomen in het bestemmingsplan. Volgens de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed is het doel van de status niet dat het gebied in de tijd wordt bevroren; nieuwe ontwikkelingen blijven mogelijk: “Bij ruimtelijke ingrepen moet wel zorgvuldig worden gekeken naar de bestaande kwaliteit en worden nieuwe ontwikkelingen daarop afgestemd.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button