Nieuwbouw Wildopvang de Paddestoel ruim twee keer zo duur

Den Helder – Het college van de gemeente Den Helder wil een miljoen extra beschikbaar stellen voor de realisatie van de nieuwbouw van Wildopvang de Paddestoel in de Helderse Vallei. Zo staat in het collegebesluit met betrekking tot de begrotingswijziging die nodig is voor de ambities uit het coalitieakkoord. Het oorspronkelijke budget van ongeveer €800.000,- blijkt helemaal niet meer toereikend.

De hoop was dat de nieuwbouw in de Helderse Vallei al in 2020 was afgerond. Inmiddels is 2022 bijna voorbij en moet de eerste paal nog geslagen worden. Het laatste bericht vanuit de gemeente is dat verwacht wordt dat de opening eind 2023 kan plaatsvinden. Tot die tijd kan de opvang gebruik maken van een leegstaande loods aan de Handelskade. De oorspronkelijke huisvesting in de Donkere Duinen is inmiddels zo beschadigd en verouderd dat deze niet meer in gebruik is.

De wildopvang is geen onderdeel van het coalitieakkoord. De begrotingswijziging is nodig vanwege prijsstijgingen, zo staat in het stuk. Eerdere aanbestedingen zijn mislukt en voor het oorspronkelijke bedrag is nu geen aannemer meer te vinden. Dit komt de laatste tijd steeds vaker voor, door schaarste wat betreft grondstoffen en personeel. De oorlog in Oekraïne en de daarbij horende import- en export problemen dragen ook bij aan het omhoogstuwen van de prijzen. De gemeenteraad beslist uiteindelijk over het beschikbaar stellen van het budget.

Mobiele versie afsluiten