Den HelderVideoZakelijk

Noodkreet versdetailhandel: energieprijzen zijn voor de kleine ondernemer niet uit te houden (Video)

Julianadorp – Het midden- en kleinbedrijf in Nederland heeft het zwaar. Inflatie stuwt de prijzen omhoog, klanten hebben minder te besteden en de energierekening loopt flink in de papieren, zeker voor de ondernemers met een variabel contract. Een noodkreet namens de groenteboeren in Nederland komt van Marco Dijkema van Ambachtelijke Versdetailhandel Nederland.

Voor de energierekening is een prijsplafond op komst, maar extra steun vanuit de overheid hoeven energie-intensieve bedrijven niet zonder meer te verwachten. Uit een nota van het Ministerie van Financiën bleek dat, volgens het ministerie, “het faillissement van energie-intensieve MKB’ers geen ontwrichtende werking heeft in de samenleving”. Die opmerking schoot Dijkema in het verkeerde keelgat en hij stuurde een brief naar minister Kaag. Het is de toon die de muziek maakt, vindt Dijkema: “wij willen met respect behandeld worden als MKB. Wij behandelen Den Haag ook met respect, maar als zij dat uit een vreemde arrogantie niet kunnen dan houdt het daar al op”. Hij is best bereid om mee te denken, maar dat moet dan wel in gelijkwaardig overleg gebeuren.

De energierekening van de groenteboer is in de afgelopen tijd bijna vijf keer zo hoog geworden. “We kunnen prima een periode voor niks draaien, dat is ook ondernemen, een maand, twee maand, drie maand, dat vinden we als ondernemer niet erg. Maar op een gegeven moment moet er toch geld verdiend worden, anders gaan er bedrijven failliet” zegt Dijkema.

Het ministerie noemt als oplossing het verhogen van de prijzen en het verduurzamen van de winkels, maar daar zijn Dijkema en zijn collega’s niet mee geholpen. “We kunnen het niet doorrekenen aan de klant, want we zitten aan het eind van de keten”. Daarmee bedoelt Dijkema dat de prijsverhogingen eerder in de keten ook al op het bordje van de consument komen. Verduurzaming is vooral een oplossing voor de lange termijn. “Waar we kunnen verduurzamen hebben we dat al gedaan. We hadden ook toekomstplannen om nog verder te verduurzamen, maar als ik daar nu mee wil beginnen dan kom ik achteraan in de rij. Ik denk niet dat het op korte termijn kan.”

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button