Den Helder

Minister Harbers: Lange Jaap gaat ook mij aan het hart, wens blijft herstel

Adverentie

Den Helder – Minister Harbers (VVD) van Infrastructuur en Waterstaat heeft donderdag in de Tweede Kamer laten weten dat herstel van vuurtoren Lange Jaap ook zijn wens is. Het misverstand eerder deze week noemde hij “een pijnlijke kwestie”, maar hij kan nu niet beloven dat de toren ook echt behouden blijft.

Harbers reageerde op vragen, gesteld door Kamerlid Harmen Krul (CDA) uit Den Helder. “Het bevrijdende bericht van Rijkswaterstaat dat de Lange Jaap werd gered bleek een fout. De zoveelste blunder in dit dossier. De hoogste gietijzeren vuurtoren van Europa lijkt alsnog verloren te gaan. Waar blijft de duidelijkheid, voor al die Nieuwediepers en Jutters die al twee jaar wachten?”, vroeg Krul aan de minister. Ook D66 liet weten belang te hechten aan behoud van de vuurtoren. Eerder heeft de Kamer daartoe ook al een motie aangenomen.

“Bij het bijwerken van de projectpagina op de site van Rijkswaterstaat is een tekst gebruikt die niet juist was, dat had nooit zo mogen gebeuren”, aldus Harbers. De wens is er wel om de toren te herstellen, liet de minister weten.”De vuurtoren gaat ook mij aan het hart, ik ben er ook privé meerdere keren geweest. Er is goed contact met alle betrokkenen en mede daarom is dit misverstand ook zo erg. Het is echter echt wachten op de uitkomsten van het onderzoek, naar verwachting eind dit jaar.”

Foutje
Afgelopen zondag meldde Rijkswaterstaat in eerste instantie dat vuurtoren De Lange Jaap in 2024 zou worden gerenoveerd, maar dat bleek een dag later een foutje. RWS had iets te voorbarig gereageerd en het is nog niet duidelijk of de toren behouden blijft. Pas eind dit jaar wordt duidelijk wat de toekomstopties voor Lange Jaap zijn, zo bleek maandag.

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

2 reacties

  1. Met de verkiezingen voor de boeg en doel het electoraat aan zijn zich te binden veinzen Krul en Harbers dat ze hard aan het behoud van de Lange Jaap werken. !!!
    De komedianten trekken voorbij…..

Wellicht ook interessant

Back to top button
%d