Kop van Noord-Holland

Noordkop gebaat bij spreidingswet, dankzij Den Helder

Adverentie

Noordkop – De regio Noord-Holland Noord doet het uitstekend wat betreft asielopvang, dankzij Den Helder. Dat zegt Marjan van Kampen, burgemeester van de gemeente Schagen. Zij praatte de regionale raadscommissie Noordkop woensdagavond bij over de opvang van vluchtelingen in de regio Noord-Holland Noord, waarbij zij ook inging op de mogelijke invoering van de spreidingswet. Volgens burgemeester Van Kampen is de Noordkop gebaat bij de spreidingswet. Den Helder heeft genoeg opvangplekken en kan andere gemeenten helpen met hun taakstelling.

De asiel- en opvangcrisis in Nederland is nijpend. Op dit moment voldoet volgens staatssecretaris Eric van der Burg bijna geen enkele gemeente aan de zogeheten taakstelling: het aantal statushouders dat een gemeente moet huisvesten. Dat meldt de NOS deze week. Een statushouder is een voormalig asielzoeker die een vergunning heeft gekregen om in Nederland te mogen blijven. Van Kampen vertelde tijdens de regionale raadscommissie Noordkop dat de vier gemeenten voor het eind van het jaar nog een flink aantal statushouders moeten huisvesten (Den Helder: 61, Hollands Kroon: 55, Texel: 21, Schagen: 50). “Er wordt creatief nagedacht in een tijd dat de woningsmarkt erg krap is.”

Spreidingswet
Als het gaat om asielopvangplekken doet Noord-Holland Noord het goed. “Dankzij Den Helder en Dijk en Waard”, benadrukt Van Kampen. “Een dikke 10, al jaren. Nooit gezeur.” Zo heeft Den Helder 800 vaste opvangplekken, 200 noodopvangplekken en 100 amv’ers (alleenstaande minderjarige vreemdelingen) gehuisvest. Dit goede voorbeeld is niet gevolgd door de rest van de provincie of andere regio’s in het land, terwijl de instroom van vluchtelingen bleef doorgaan. “Dus uiteindelijk konden we niet onder crisisnoodopvang uit”, vertelt Kampen verwijzend naar de noodopvang in Petten.

De spreidingswet is ontstaan omdat sommige gemeenten te weinig of geen asielzoekers opvangen. Het is nog niet duidelijk of deze wet er zal komen, maar Van Kampen gaf woensdagavond wel duiding aan de invoering van de spreidingswet in de Noordkop. Als de spreidingswet er komt, moet Den Helder 221 asielzoekers opvangen, Hollands Kroon 192, Texel 54 en Schagen 184. Dit is gebaseerd op het aantal inwoners. Omdat Den Helder meer plekken heeft dan volgens de spreidingswet nodig is, zouden andere gemeenten bij Den Helder kunnen aankloppen voor hulp. “De spreidingswet zou de pijn en inzet wat eerlijker verdelen in het land”, aldus Van Kampen.

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button