Hollands KroonSchagenUitgaan

Vier musea in de Noordkop geven gratis rondleiding aan mensen met dementie

Adverentie

Kop van Noord-Holland – In het kader van de Wereld Alzheimer Maand bieden de Netwerken Dementie Vriendelijke Gemeenten Hollands Kroon en Schagen gratis Onvergetelijke Museum rondleidingen aan. Dit doen zij bij het Grootmoederstijd en Motorenmuseum Nieuwe Niedorp, Museum Jan Lont, Museum Oud Anna Paulowna en het Zijper Museum. De rondleidingen zijn bedoeld voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Reserveren is gewenst.

Steeds meer mensen krijgen direct of indirect te maken met dementie en de ziekte van Alzheimer. Nog altijd zijn hier geen geneesmiddelen voor. Kijken naar kunst biedt de mogelijkheid om ideeën uit te wisselen zonder terug te hoeven vallen op het korte termijn geheugen en biedt toegang tot het lange termijn geheugen en persoonlijke ervaringen. Bovendien stimuleert kijken naar kunst de hersenen door middel van cognitieve oefening – onderzoek toont aan dat dit een positief effect heeft op de gezondheid.

Mensen met dementie en hun mantelzorgers wordt een gratis rondleiding aangeboden in de musea. Op een interactieve manier kijken naar kunst biedt mensen die te maken hebben met Alzheimer de mogelijkheid om zich te uiten en een dialoog aan te gaan met hun omgeving. Bijzonder aan het programma is dat het niet alleen leidt tot een verbetering van de kwaliteit van leven van de persoon met Alzheimer, maar dat het ook positieve effecten heeft voor de mantelzorger en de relatie tussen hen beiden. Bovendien biedt het museum hiermee een veilige en inspirerende omgeving om met lotgenoten in contact te komen. Tijdens het programma ligt de focus op het positieve, creatieve en inspirerende; niet op de ziekte.

Bezoek
Mensen die te maken hebben met dementie/Alzheimer en gratis één van de musea willen bezoeken, worden verzocht zich vooraf aan te melden. Onderstaand staat verdere informatie:

Grootmoederstijd- en motorenmuseum
Schulpweg 47, 1733 in Nieuwe Niedorp. Mail: motorenmuseum@kpnmail.nl of telefoon: 0226-413 571 Open: voor individueel en/of groepsbezoek op zondag 1 oktober tussen 11.00-16.00 uur.

Museum Jan Lont
Stroeërweg 39, 1777 NE Hippolytushoef Mail: info@museumjanlont.nl of andre@andrelont.nl Telefoon tijdens openingsuren 0227-511353 Open: voor groepsbezoek op vrijdagmiddag op afspraak, telefoon: 06-10560112.

Museum Oud Anna Paulowna
Zandvaart 5, 1764 NJ Breezand Website: http://www.museumannapaulowna.nl. Open voor individueel en/of groepsbezoek op aanvraag bij Mieke Blaauboer, telefoon: 0223-533286 of mail: miekeblaauboer@quicknet.nl.

Zijper Museum Schagerweg 97D, 1751 CB Schagerbrug Website: https://www.zijpermuseum.nl/ Telefoon: 0224-574114 (alleen tijdens openingsuren) of: 06-82772524 Open voor groepsbezoek: alleen op afspraak.

 

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button