Nachtelijke alarmering voor zeiljacht op een onstuimige Waddenzee

In de nacht van vrijdag 25 op zaterdag 26 oktober ging om 00.22 uur het alarm af voor de bemanning van reddingboot Cornelis Dito station Oudeschild-Texel. Via een pan-pan bericht maakte een zeiljacht alarm bij de kustwacht in Den Helder.

Tegelijkertijd werden ook de collega’s van station Den Helder gealarmeerd met de Dorus Rijkers. Op vaarwater Texelstroom was ter hoogte van T18 het Nederlands zeiljacht in problemen en lag te dansen op de golven. Tijdens de reis van Harlingen naar Texel kwam het letterlijk in het zicht van de haven in de problemen. De Cornelis Dito zette koers richting het 6.5 meter lange jacht en bij aankomst bleek de mast door de harde wind overboord te liggen. De driekoppige bemanning had in ieder geval de mast gezekerd zodat deze niet kon zinken of afdrijven.

Sleepverbinding
De Dorus Rijkers bleef op gepaste afstand. Nog een aardige klus, aangezien wind en stroom elkaar tegenwerkten, wat een onstuimige zeegang als gevolg had. Aan boord van het zeiljacht bleek dat het alleen beschikte over zeilen en niet was voorzien van een motor en dus geen voortstuwing had. De bemanning van de Cornelis Dito maakte een sleepverbinding en sleepte het jacht buiten de vaargeul in rustiger water. Zo werd langzaam en voorzichtig het jacht richting de haven van Oudeschild gesleept.

Om 03.00 ‘s nachts lag de Cornelis Dito weer in het boothuis en kon de bemanning terug naar huis om de resterende uurtjes slaap te benutten. Het jacht zal blijven liggen in de haven totdat de eigenaar transport heeft geregeld.

Mobiele versie afsluiten