Noord-Holland

Vandalen beschadigen gemiddeld 16 auto’s per dag in Noord-Holland

Advertentie:

Afgelopen jaar werden er in de provincie Noord-Holland 5685 auto’s opzettelijk beschadigd. Dit komt uit op gemiddeld 16 autovandalisme incidenten per dag. In de gemeenten Amsterdam, Haarlem en Haarlemmermeer werd het vaakst melding gemaakt. In Haarlem is het risico op autovandalisme het grootst. Dit blijkt uit een data-analyse door Independer, naar aanleiding van de wintertijd die afgelopen weekend in is gegaan. Langere avonden betekenen traditioneel een toename van het aantal autovandalisme incidenten.

Afgelopen jaar werden er in Nederland in totaal 32.795 gevallen van autovandalisme geregistreerd, zo blijkt uit CBS-cijfers. Independer rekende door wat dit relatief betekent per provincie. Hieruit blijkt dat Noord-Holland, met 4,9 incidenten per 1.000 auto’s, het meeste last heeft van opzettelijke beschadigingen aan auto’s. Drenthe is relatief gezien het veiligst voor autobezitters, met 2,1 incidenten per 1.000 auto’s. De meeste incidenten -in absolute aantallen- vonden in Noord-Holland plaats in Amsterdam (1.655 incidenten), Haarlem (435 incidenten) en Haarlemmermeer (370 incidenten). Relatief gezien lopen mensen in Den Helder het meeste risico om slachtoffer te worden. In 2018 was 1 op de 100 auto’s hier slachtoffer van autovandalisme.

Weinig opgelost in Noord-Holland
In slechts 8% van alle gevallen van autovandalisme in Nederland werden vorig jaar de daders ook gevonden. Ook hier zijn per provincies verschillen te zien. Zo ligt dit percentage in de provincies Zeeland (12,9%), Friesland (12,9%) en Flevoland (11,2%) relatief hoog. In Groningen worden de daders het minst vaak opgespoord. Hier werd afgelopen jaar ‘slechts’ 6,5% van de delicten opgelost. Noord-Holland deed het met een oplossingspercentage van 7,2% minder dan gemiddeld. Positief was Edam-Volendam waar 27,3% van de 55 incidenten werd opgelost.

Alleen allriskdekking biedt uitkomst
Autobezitters die te maken krijgen met vandalisme-schade aan hun auto krijgen uitsluitend vergoeding van hun verzekering als zij een allrisk-dekking hebben. Onder bepaalde voorwaarden zijn ook mensen met een beperkt casco dekking (ook wel bekend als de WA+) verzekerd van ruit- of brandschade door vandalisme. In sommige gevallen is het echter gunstiger om schade niet te claimen. Meer hierover is te vinden in het dossier Autoverzekering: vandalisme, waar ook alle gemeentelijke verschillen inzichtelijk zijn gemaakt.

Complete onderzoek.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button