Noord-Holland

Klimaatburgemeesters gezocht in de Noordkop

Adverentie

Noord-Holland – De Nationale Klimaatweek is donderdag van start gegaan in Noord-Holland. Nederland kent momenteel meer dan 50 klimaatburgemeesters. Opvallend is dat in de gemeente Den Helder en Hollands Kroon deze vacatures niet ingevuld zijn. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via de website.

Op de eerste dag van de Nationale Klimaatweek wordt de Tweede Kamer geïnformeerd over de voortgang van de uitvoering van het Nederlandse klimaatbeleid. Het is voor het eerst dat de Nationale Klimaatweek wordt georganiseerd. Burgers, organisaties, gemeenten en instanties van provincie Noord-Holland slaan op verschillende manieren de handen ineen om te laten zien wat er in Nederland moet gebeuren om de klimaatdoelen van 2030 te halen.

Om bewoners in provincie Noord-Holland te helpen klimaatbewuste keuzes te maken vinden er in verschillende gemeenten activiteiten plaats. In gemeente Velsen wordt tijdens de Nationale Klimaatweek het Lancering Lokaal Klimaat Akkoord gelanceerd. Ook organisaties en bedrijven, de zogeheten Klimaatsupporters dragen hun steentje bij. NMCX Centrum voor Duurzaamheid is één van de supporters. Zij laten leerlingen kennis maken met het bestaan en de betekenis van de zeventien werelddoelen (SDG’s). De leerlingen bedenken acties om deze doelen te behalen. Ze fotograferen hun beeld bij één van de werelddoelen of van hun acties.

Goedkoop of duur
Voor de Nationale Klimaatweek zijn er twintig burgers uit Noord-Holland benoemd als Klimaatburgemeester om andere inwoners te inspireren om ook iets te doen voor een beter klimaat. Dat kan iets groots zijn of klein. Goedkoop of duur. Van zonnepanelen op het huis tot minder voedselverspilling. Of een duurzame actie in de straat of wijk met de buren. Klimaatburgemeester Heleen Klinkert Vadalkar (40) uit gemeente Amstelveen bijvoorbeeld. Zij is veel met het klimaat bezig en hoopt met haar duurzame voorbeeld mensen in directe omgeving aan te zetten tot actie. “Nieuw Groen verbindt stad met land, boer met burger, voedselbosbouwer met ondernemer en intentie met actie. Samen realiseren we groene projecten dichtbij huis die bijdragen aan een gezonder klimaat en duurzame voedselproductie”, aldus Heleen Klinkert Vadalkar van nieuw-groen.nl. Zie de video

De Nationale Klimaatweek is onderdeel van ‘Iedereen doet wat’, de overheidscampagne over de klimaattransitie. De Nationale Klimaatweek vindt plaats onder aanvoering van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button