Den HelderPolitiek

Raad reageert met moties en amendementen op Helderse begroting

Den Helder – Wie volgende week, op woensdag 3 november, de raadsvergadering over de Helderse programmabegroting gaat bekijken moet rekenen op tal van moties en amendementen. Tijdens de raadscommissie Bestuur en Middelen kondigden verschillende partijen aan deze te gaan presenteren, onder meer over het Odensehuis, het schip de Bonaire, en kunstgrasvelden.

Hoewel een groot deel van de commissieleden ook positief was over de begroting, was er een aantal partijen met punten van kritiek. Zij lieten weten dat zij vonden dat de verkeerde prioriteiten worden gesteld. Volgens Senioren Actief is er onvoldoende aandacht voor de ouderen en gaat al het geld naar de verbonden partijen als Zeestad en Den Helder Airport. Ook Behoorlijk Bestuur ziet risico’s in die verbonden partijen. Daarnaast vraagt zij zich af in hoeverre de gemeente haar begroting riskeert door het verstrekken van verschillende leningen, bijvoorbeeld aan Helder Vastgoed. Volgens GroenLinks kan nu wel eens worden gestopt met Zeestad en moet er meer gedacht worden aan de wensen van de inwoners.

Wethouder Kees Visser is het er niet mee eens dat in de begroting te veel aandacht wordt besteed aan de verbonden partijen: “Er gaat nog geen procent van de begroting naar deze partijen, terwijl de helft van de begroting naar de zorg en het sociaal domein gaat.” Daarnaast is Visser van mening dat, omdat het geld dat wel naar die partijen gaat gebruikt wordt om de stad te verbeteren, dit ook ten goede komt van de inwoners van Den Helder. Van een disproportionele focus op de verbonden partijen is dus volgens hem geen sprake.

Moties en amendementen
Net als het geval was bij de kadernota lijkt de bespreking van de begroting op woensdag 3 november een vergadering bomvol van moties en amendementen te worden. Henk Mosk van D66 kondigde alvast een motie aan voor een structurele bijdrage aan het Odensehuis, die mede ingediend zal worden door Behoorlijk Bestuur, GroenLinks, Senioren Actief en Gemeentebelangen. Samen met Mosk wil Pieter Blank van de PvdA aandacht vragen voor het schip de Bonaire, dat volgens hen concreet een bedrag van €50.000,- moet krijgen voor volgend jaar. GroenLinks komt met een motie over kunstgrasvelden, waar zij heel erg tegen zijn. Daarnaast willen ze geen eigen bijdrage in de jeugdzorg en starten zij een initiatief voor een inclusiviteitsprijs, vernoemd naar Kees de Jager.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button