Recensie

Sound of Freedom (recensie)

Adverentie

Na vijf jaar op de plank gelegen te hebben is de film over het waargebeurde verhaal van activist Jim Ballard nu over heel de wereld in de filmtheaters te zien. Een film die volgens de Mexicaanse regisseur Alejandro Monteverde en de Amerikaanse hoofdrolspeler Jim Caviezel gezien moet worden om de mensenhandelaars een halt toe te roepen. Vooral de handel in kinderen is een veel voorkomende vorm van moderne slavernij. Jim Ballard, zelf vader van zeven kinderen en twee adoptiekinderen, trok zich het lot van de ontvoerde en verhandelde kinderen aan en besloot in actie te komen.

In de plaats Tegucigalpa, Honduras, zien we hoe voormalig beauty queen Giselle (Perryman) bij de arme Roberto Aguilar (Zúñiga) aanbelt met het voorstel om zijn kinderen een modellencarrière aan te bieden. De jonge dochter Rocio (Aparicio) en haar kleine broertje Miguel (Ávila) worden voor een fotoshoot naar een adres gebracht waar al meerdere kinderen aanwezig zijn. Als Roberto later zijn kinderen komt halen zijn ze allemaal verdwenen.

Sound of Freedom – Dutch Filmworks
Homeland
Tim Ballard (Caviezel) werkt in Calexico, Californië, als agent van Homeland Security Investigations waar hij voornamelijk jacht maakt op pedofielen en verspreiders van kinderporno. Als ze weer eens een vermeende pedofiel oppakken stelt zijn collega Chris (Haze) hem de confronterende vraag: We pakken wel veel pedofielen op, maar hoeveel kinderen worden er gered? Dit is voor Tim het moment om zijn doel van opsporing te verleggen naar het opspeuren van ontvoerde kinderen.

Door zich voor te doen als pedofiel weet hij een afspraak te maken met een kinderhandelaar die een jongetje vanuit Mexico over de grens bij Tijuana de USA in brengt. De handelaar wordt gearresteerd en het jongetje Miguel mag weer terug naar zijn vader Roberto. Voordat Miguel terug gaat weet Tim nog wat informatie over de ontvoering en het verblijf te krijgen. Tim is ontroerd door het verhaal van Miguel. Helemaal als hem gevraagd wordt om zijn zusje Rocio terug te halen. Als ook vader Roberto hem aanspreekt op zijn vaderlijke gevoelens en zijn eigen vrouw Katherine (Sorvino) hem motiveert gaat Tim in Columbia op zoek naar Rocio.

Jonge acteurs
Tim Ballard stelde zelf voor om Jim Caviezel zijn rol te laten spelen omdat hij zo’n indruk maakte als Jezus in de film Passion of the Christ. Een schot in de roos, want Caviezel weet Tim in al zijn emoties eerlijk over te laten komen. De rol van het jonge meisje Rocio wordt geweldig gespeeld door Cristal Aparico (binnenkort in The Hunger Games). Zij was tijdens de opnamen 12 jaar en laat zien dat ze kan acteren. De toen achtjarige Lucás Ávila is ontroerend als het jonge broertje Miguel. Zijn lieve onschuldige koppie is perfect voor het uitbeelden van het jonge slachtoffer.

Sound of Freedom – Dutch Filmworks
Bill Camp (12 years a Slave, Birdman) is de eeuwig sigaarrokende Vampiro die Tim in zijn missies bijstaat. Bijrolspecialist Kurt Fuller (Anger Management, Ghostbusters) mag deze keer politiechef en baas van Tim spelen. De engerd uit het verhaal is in prima handen van de Mexicaan Gerardo Taracena (Apacolypto) die de rebellenleider The Scorpio speelt. Traditiegetrouw, voor de regisseur, is een kleine rol weggelegd voor zijn vrouw Ali Landry Monteverde. Deze keer is ze een verpleegster.

Beklemmend
De film geeft een beklemmend inzicht in de zieke wereld van de kinderhandel en is dan ook een oproep om dit uit de wereld te helpen. Hoofdrolspeler Jim Caviezel komt na de film nog in beeld voor een oproep om dit goed onder aandacht te brengen. Hij hoopt dat Sound of Freedom net zo’n eyeopener wordt als het verhaal van de Negerhut van Oom Tom, wat een reëel beeld op de oude slavernij gaf. In de huidige tijd zijn er meer tot slaaf gemaakten dan er ooit in de oude slaventijd geweest zijn. Een film met een eerlijke boodschap die aandacht verdiend.

Regie: Alejandro Monteverde
Met: Jim Caviezel, Mira Sorvino, José Zúñiga, Bill Camp, Cristal Aparicio, Lucás Ávila, Scott Haze, Javier Gordino, Eduardo Verástegui, Yessica Borroto Perryman, Gerardo Taracena, Kurt Fuller, Gary Basaraba, Ali Landry Monteverde. Kijkwijzer: 12 jaar

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

Wellicht ook interessant

Back to top button