Anna Paulowna – De WMO adviesraad in Hollands Kroon heeft in een brief aan het college aangegeven dat zij haar taken per 1 januari 2025 neerlegt. Daarnaast adviseert zij het college om te komen tot één Adviesraad Sociaal Domein.
Het opheffen van de Wmo-adviesraad heeft twee redenen. Het betreft een combinatie van ontevredenheid over de samenwerking met de gemeente en het feit dat het moeilijk blijkt om de Wmo-adviesraad blijvend op sterkte te houden. De Wmo-adviesraad geeft in haar brief aan dat er na haar eerdere brief in september 2023 en het gesprek met wethouder Van Gent in november 2023, waarin beterschap werd beloofd, weinig veranderd is. Een reden daarvoor is dat in de loop van dit jaar geconstateerd is dat het voortzetten van het proces om te komen tot één Adviesraad Sociaal Domein een meer voor de hand liggende stap is dan het investeren in nieuwe afspraken en werkwijzen. In juli 2024 heeft de wethouder hierover nogmaals gesproken met de Wmo-adviesraad.
De Wmo-adviesraad onderschreef dit en vroeg de wethouder vaart achter het proces van de vorming van de Adviesraad Sociaal Domein te zetten. Het opzetten hiervan raakt echter niet alleen de Wmo-adviesraad, maar ook de Cliëntenraad Participatiewet. Die raad valt onder de verantwoordelijkheid van wethouder Versluis. De juiste afweging van belangen in twee verschillende domeinen (Wmo/Jeugd en Participatie) maakt dat de doorstart van dit proces langer duurt dan voor de Wmo-adviesraad acceptabel. Daar komt bij dat de Cliëntenraad Participatie een andere kijk heeft op de gang van zaken en de toekomst.
Begrip college
Zoals aangegeven is het besluit de Wmo-adviesraad op te heffen een gevolg van dit proces en het feit dat het moeilijk blijkt de Wmo-adviesraad blijvend te bemensen. Het college van Hollands Kroon betreurt dit besluit ten zeerste, maar heeft ook begrip voor de omstandigheden waarbinnen dit tot stand is gekomen.
“Met het ongevraagd advies om te komen tot de vorming van één Adviesraad Sociaal Domein onder opheffing van de Wmo-adviesraad en de Cliëntenraad Participatiewet sluit de Wmo-adviesraad aan bij het collegebesluit van 22 maart 2022, waarin dit besluit al is genomen”, aldus het college. Helaas is het moeilijk gebleken om de twee adviesraden op één lijn te krijgen als het ging om de daadwerkelijke vorming van de nieuwe Adviesraad Sociaal Domein.
Om die reden is in 2023 en 2024 getracht om met een intensievere samenwerking naar elkaar te groeien. Ook dat heeft niet tot het gewenste resultaat geleid. Vandaar dat wethouder Van Gent in juli van dit jaar ook heeft aangegeven alsnog in te willen zetten op de vorming van één Adviesraad Sociaal Domein. Uiteraard wel zorgvuldig, met deskundige ondersteuning en in samenwerking met haar collega Versluis. Daarbij worden de adviezen die de Wmo-adviesraad geeft over die vorming in overweging meegenomen en de bezwaren en wensen van de Cliëntenraad Participatie zoals verwoord in haar brief worden meegewogen.
Dolksteek in de rug
De Cliëntenraad Participatie reageert in haar brief aan het college echter getergd op het voorstel; “Met verbazing hebben wij het bericht vernomen dat de WMO-Adviesraad aan uw college voorstelt om de beide adviesraden (dus ook onze Cliëntenraad Participatiewet) op te heffen en daarna over te gaan tot het instellen van een Adviesraad Sociaal Domein (ASD). Dit kwam voor ons als een donderslag bij heldere hemel. Dat de WMO-raad besluit zichzelf op te heffen per 1 januari is hun goed recht, maar om tevens voor te stellen ook onze cliëntenraad maar op te heffen is buiten proporties. Welk recht hebben zij om dit aan u voor te stellen? Deze mededeling van hen kwam voor ons als een complete verrassing en voelt als een dolksteek in de rug”, aldus voorzitter Ronald van Huizen van de Cliëntenraad Participatie.
Daarnaast heeft de Cliëntenraad Participatie uit informele bron vernomen dat het college van Hollands Kroon al enige tijd op de hoogte was van het voornemen van de WMO-adviesraad, maar dit is op geen enkele manier met de Cliëntenraad Participatie gecommuniceerd. Dit wordt het college erg kwalijk genomen. Ook verzoeken ze het college in haar reactie om het advies voor wat betreft het opheffen van Cliëntenraad Participatie niet over te nemen.
Hoe nu verder?
Het college van Hollands Kroon reageert desgevraagd als volgt op de situatie: “De redenen om te komen tot één Adviesraad Sociaal Domein zijn onverminderd van toepassing. Daarbij gaat het om de ingrijpende verandering in de verschillende domeinen en de noodzakelijke samenhang daarbij in het sociaal domein. Door de nieuwe Regiovisie Sociaal Domein voor de Kop van Noord-Holland wordt de komende jaren nog meer de nadruk gelegd op die samenhang en het belang ervan voor de inwoner.” Een goede integrale vertegenwoordiging van die inwoner is daarbij volgens het college essentieel. “Een goed functionerende Adviesraad Sociaal Domein is daarvoor het juiste instrument. Ook in de samenwerking met de andere Kop-gemeenten die de afgelopen jaren ook ieder één Adviesraad Sociaal Domein hebben ingesteld.”