Kop van Noord-HollandTexelVideo

Kamperen in de kou: “Met een kacheltje redden we het prima” (video)

Advertentie:

Noordkop – Dat de Noordkop tijdens de zomermaanden goed bezocht wordt door kampeerders zal weinig mensen ontgaan zijn. Toch is er ook in de winter een groep bezoekers die zich niks aantrekt van de temperatuur en de regen. Winterkamperen tijdens de kerstvakantie lijkt een populaire bezigheid.

Het is een winderige en regenachtige woensdagmiddag, maar toch zijn de velden op kampeerterrein ‘Het bos roept!’ goed bezocht. Bij aankomst op het terrein stapt een stel in zwemkleding uit een caravan, en haast zich met een handdoek om de schouders naar de achterkant van het veld. “Die gaan naar de hottub”, zegt Gidus Hopmans lachend. “Als het regent kan je daar nog altijd prima in, nat ben je toch al”.

Hopmans runt sinds een aantal jaren het kampeerterrein aan het Robbenoordbos, samen met zijn schoonzus Sasja Wiegersma. Hoewel de omstandigheden deze kerstvakantie met een gevoelstemperatuur van vier graden met flinke regen verre van ideaal zijn voor de meeste kampeerders, is dat niet af te zien aan de bezoekersaantallen. “We hebben vrijwel hetzelfde aantal bezoekers als in de zomer”, weet Hopmans. “Het is eigenlijk een kort hoogseizoen, zo rond de kerst.” De samenstelling van het publiek is wel iets anders; waar veel mensen in de zomer op de bonnefooi wandelend of fietsend komen aanwaaien, zijn het nu voornamelijk camperbusjes en caravans die de plekken bezetten.

Bewegen houdt je warm
Bij de keukenfaciliteiten staan twee bezoekers de afwas te doen. Ze komen uit België, en zijn niet vies van wat kouder weer. “We gaan er eigenlijk elke winter wel kamperen. Ik werk in het onderwijs, en moet vakantie nemen tijdens de schoolvakanties. Het is wel fris, maar dan ben je er toch even uit”, aldus de bezoeker.

Even verderop is bij een kikkergroene bus een ander echtpaar net bezig om de watervoorraad aan te leggen. Ook zij zijn niet vies van kamperen in de kou. “We gaan er eigenlijk het hele jaar door op uit. Onze bus is een oude legerambulance, dus de wanden zijn best goed geïsoleerd. Met een klein kacheltje kom je dan al een eind.” Daarnaast ondernemen ze gedurende de dag veel, en een beetje sportiviteit kan geen kwaad: “We gaan er elke dag op uit, fietsen of wandelen. Dat bewegen houdt je lekker warm”.

Zorgen blijven thuis
Ook aan de andere kant van het Marsdiep is het volgens de kampeerders goed toeven in deze tijd van het jaar. Het kampeerterrein aan de Loodsduinen is, net als op het vasteland, druk. “Hoewel een aantal kampeerlocaties dicht zijn worden onze andere twee kampeervelden op Texel deze winter goed bezocht”, vertelt Iwan Groothuis, directeur van Krim vakantieparken. “Vooral mensen met een camper of caravan bezoeken het eiland in deze tijd.”

Tenten zijn weinig gerepresenteerd op zowel het vaste land als op het eiland, wat wellicht ook niet verrassend is met de winterse temperaturen. Op het terrein aan de Loodsduinen staan vooral mensen met een vaste plek in een behagelijke caravan of camper. Zo ook Wiljoh en haar man, die het hele jaar door de duinen van Texel opzoeken om aan de drukte van thuis te ontsnappen, ook in de winter. “We wonen in het centrum, en dat kan best druk zijn. We zijn hier echt even weg. Als je hier aan komt en de pont af bent, dan laat je zo alle zorgen van de wereld van je afglijden. Mensen vragen ons wel eens of het niet veel te koud is, maar we hebben het hier heel behaaglijk.” Een andere gast vertelt voornamelijk op Texel te zijn voor de hond. Die heeft tijdens de jaarwisseling last van het vele vuurwerk, en met het weinige vuurwerk op het eiland en de mogelijkheid tot een goede winterse strandwandeling is kamperen een mooi alternatief.

De winterkampeerders van de Noordkop hebben wel één ding gemeen: allemaal trekken ze naar de regio voor de rust, zeker rond de kersttijd. Voor wie zich er aan wil wagen hebben de kampeerders uit België een sluitend advies: “Met een beetje bewegen blijf je wel warm. Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kledij!”

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl, of via de telefoonnummers 0627656370 en 0223684609.

Wellicht ook interessant

Back to top button