Den Helder

Gratis gebitscheck honden en katten

Den Helder – Februari is uitgeroepen tot de maand van de gebitsverzorging om aandacht te vragen voor het gebit van huisdieren. Daarom geven veel dierenklinieken in Nederland in deze maand een gratis gebitscheck aan alle huisdieren. Ook bij Sterkliniek Dierenartsen Den Helder aan de Texelstroomlaan 82A zijn honden en katten welkom voor een gratis gebitscheck en krijgen ze korting op gebitsbehandelingen.

Gebitsproblemen zijn de nummer 1-ziekte bij honden en katten. Toch blijven veel van deze problemen ook in Den Helder onontdekt. Ook hond Diesel stonk al een tijd uit zijn bek. Dit bleek te komen door gebitsproblemen. Hij is inmiddels behandeld. Omdat huisdiereigenaren de signalen van gebitsproblemen niet altijd herkennen lopen veel honden en katten ongemerkt rond met pijn in de bek. Zo blijkt uit onderzoek naar gebitsverzorging van huisdieren onder ruim 1.500 huisdiereigenaren. Uit onderzoek in opdracht van AniCura, uitgevoerd door het Nationaal Huisdierpanel, blijkt dat 78 procent van de honden en 62 procent van de katten volgens hun baasjes uit de bek stinken. Slechts 16 procent merkt dat een dier pijn heeft als hij uit de bek stinkt. “We krijgen hier veel huisdieren binnen die uit hun bek stinken. Dit heeft in 90 procent van de gevallen te maken met een ontsteking door een slecht gebit. Dit zorgt voor veel ongemak en pijn”, zegt Stephanie Wigman, dierenarts bij Sterkliniek Dierenartsen Den Helder. Gebitsproblemen worden vaak heel laat ontdekt en dan leidt het in sommige gevallen zelfs tot ziekte. “Een vieze adem is een van de belangrijkste signalen dat er problemen in de mond zijn”, aldus Wigman.

Dagelijks tandenpoetsen
De meest voorkomende gebitsproblemen bij huisdieren komen door tandplak. Als dit niet wordt verwijderd, ontwikkelt zich tandsteen en kan het tandvlees ontstoken raken. Wigman: “Door dagelijks te poetsen voorkom je tandsteen dat vaak alleen nog onder narcose weggehaald kan worden door een dierenarts.” Het onderzoek laat verder zien dat het tandenpoetsen van huisdieren geen dagelijkse gewoonte is. 91 procent van de kattenbezitters doet het nooit. Als voornaamste redenen geeft 51 procent op dat de kat dit nooit zou toelaten. Honden komen er iets beter vanaf. Zo geeft 65 procent van de hondenbezitters aan dat ze nooit de tanden van hun hond poetsen, vooral omdat 27 procent het onzin vindt.

Ook hond Diesel in Den Helder bleek gebitsproblemen te hebben. Dankzij een goede voorbereiding op advies van de dierenarts kon zijn gebit gereinigd worden.
Voor meer informatie: https://sterkliniekdenhelder.nl/.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button