Texel

Polder Wassenaar gebruikt voor onderzoeken naar zeegras en zeewierteelt

Texel – Afgelopen zomer hebben twee verschillende onderzoeken plaatsgevonden in Polder Wassenaar, de unieke onderzoekslocatie op Texel waar eerder onderzoek werd gedaan naar kokkelteelt. The Fieldwork Company deed onderzoek naar zeegras voor een natuurherstelprogramma voor de Waddenzee. Daarnaast werd onderzoek gedaan naar het telen van zeewier op land door het Waddensla Consortium. Beide onderzoeken hebben momenteel een winterstop. Dit geeft Stichting Zilte Zones, beheerder van de onderzoekslocatie, de tijd om naar de toekomst te kijken.

Eind november hebben de laatste onderzoeken plaatsgevonden en is het zeewier geoogst. Het onderzoek naar zeegras stopte al eerder in verband met stormschade. Zowel het zeewier als het zeegras groeien niet in de winter, waardoor verder onderzoek nu niet mogelijk is. Wel heeft het onderzoek van afgelopen zomer beide partijen veel inzichten gegeven.

Stichting Zilte Zones is blij dat de polder ook na de kokkelproef gebruikt kon worden. “Wij vinden het de taak van de stichting om deze unieke locatie beschikbaar te stellen voor projecten die het herstel van de natuur in de Waddenzee bevorderen, maar ook om bedrijven pilots te laten doen zodat zij een goede business case kunnen maken voor de volgende stap van hun bedrijf”, aldus Bob Verburg, voorzitter van de stichting. “Daarnaast hopen we natuurlijk ook onze succesvolle kokkelteeltproeven te kunnen verlengen.”

Verbeterde inrichting voor Polder Wassenaar
Stichting Zilte Zones voert al langer gesprekken met Programma naar een Rijke Waddenzee en Staatsbosbeheer over een verbeterde inrichting voor Polder Wassenaar zowel wat betreft tijdelijke proeflocatie als de natuurontwikkeling. Verburg: “De vraag naar dit soort onderzoeksplekken wordt steeds groter, zeker nu de gevolgen van de klimaatverandering steeds zichtbaarder worden. In het proces is gebleken dat het van groot belang is om een helderder beeld te schetsen van de beoogde natuurontwikkeling. De terugkoppeling die we afgelopen september tijdens de Waddialoog hebben gekregen van betrokken partijen, waaronder de Vogelwerkgroep, wordt hier uiteraard ook meegenomen.”

Toon meer

Leanne van Gemeren

Mijn naam is Leanne van Gemeren (21). Ik ben werkzaam bij Regio Noordkop als Redactiemedewerker en studeer Creative Business. Ik ben bereikbaar via leanne@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button