Hollands Kroon

Zo willen Google en Microsoft ‘een goede buur’ van de lokale gemeenschap worden

HOLLANDS KROON – Zowel Google als Microsoft zeggen het beste voor te hebben met de Wieringermeer. Door middel van inspraak, duurzame initiatieven en oog voor de omgeving willen ze ‘een goede buur’ zijn voor de omwonenden. Dat laten de bedrijven weten in een reactie aan NH Nieuws.

Bewoners van de Wieringermeer kondigden gisteren nieuwe acties aan tegen de komst van de datacentra van de twee internetgiganten in de polder. Ze vrezen de ‘energieslurpende en lelijke’ gebouwen. Ook zetten ze vraagtekens bij de bestuurlijke besluitvorming.

Microsoft laat in een schriftelijke reactie weten juist veel oog te hebben voor de omgeving en de lokale gemeenschap. “Om datacenters te ontwikkelen of operationeel te houden, volgt Microsoft altijd een holistische en duurzame benadering die erop gericht is om een ‘goede buur’ te zijn van de lokale gemeenschap door te luisteren naar wat zij belangrijk vinden. Eventuele uitbreidingsplannen gaan altijd volgens de daarvoor ingerichte procedures en in afstemming met de gemeente.”

Zo presenteerde Microsoft afgelopen week nog een plan hoe het huidige datacentrum op Agriport, beter in het landschap kan passen tijdens een speciale bijeenkomst over het uiterlijk van de datacentra. Hoewel het volgens Steven Slabbers, provinciaal adviseur ruimtelijke kwaliteit (PARK) niet wenselijk is de panden ‘weg te moffelen’ achter een coniferenhaag.

In gesprek
Kritiek gaat op als het gaat om het energieverbruik en het beperkte aantal vaste banen die de datacentra opleveren maar dat heeft gemeente Hollands Kroon onder de aandacht. “We zijn in gesprek met de bedrijven om het maatschappelijk rendement, dat wil zeggen werkgelegenheid, opleiden, investeringen in duurzame energie en besparing, beter over het voetlicht te brengen.”

De economische ontwikkelingen die datacenters met zich meebrengen is een van de voordelen die de gemeente ziet. “Het geeft de lokale en regionale economie een impuls en zorgt voor een bredere economische basis.”

Beide softwaregiganten investeren in de regio door middel van fondsen. Zo stelde Microsoft door de coronacrisis afgelopen zomer een bedrag van dertigduizend dollar ter beschikking, bestemd voor projecten binnen de gemeente. Ook Google tast weer in de buidel. “Ons subsidieprogramma is gericht het ondersteunen van lokale gemeenschapsprojecten. Hoeveel er dit jaar precies zal worden uitgekeerd is nu nog niet bekend”, laat een woordvoerder Google in een reactie weten. Sinds de opening van het datacenter in de Eemshaven in 2016, is er 1 miljoen euro naar lokale projecten gegaan.

En ook dit jaar kunnen organisaties zich melden. “Onze volgende aanmeldingsronde start hoogstwaarschijnlijk in april 2021. Er zullen virtuele informatiesessies plaatsvinden voor alle geïnteresseerde organisaties waarna organisaties een aanvraag kunnen doen.”

Niet voldoende
“Er zijn een aantal kleine dingen die wij toegespeeld krijgen. Maar dat wordt door inwoners vooral als wisselgeld beschouwd”, aldus raadslid Lars Ruiter. “Een voorbeeld daarvan is de opknap van een speeltuintje in Middenmeer, die wordt mogelijk gemaakt door een fonds van Microsoft.”

Mooie plannen vindt Sijas Akkerman van Natuur en Milieufederatie Noord-Holland, maar “ze doen maar 5 procent van wat ze zouden moeten doen.” Zo zouden Microsoft en Google niet hun stroom moeten opwekken met windmolens uit de buurt die betaald zijn door belasting, maar door zelf windmolens of zonnepanelen te plaatsen. “Het datacentrum ziet er verschrikkelijk uit”, vertelt Akkerman. “Door het planten van meer groen, dijkjes en gras, zorgen ze er al meer voor dat het leeft.”

Toon meer

NH Nieuws

De bron van bovenstaand bericht is NHNieuws, de provinciale omroep voor Noord-Holland. Zij is mediapartner van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

1 reactie

  1. Microsoft wil goede buur van bewoners Hollands Kroon zijn. Ze wil echter alleen maar overleggen met de gemeenteraad maar niet met burgers, wat Google wel bepleit. Microsoft heeft het college van B&W van VVD, CDA en SHK echter volledig in haar broekzak. Want zij verdedigen elke activiteit van Microsoft, zelfs illegale bebouwing op B1, met hand en tand. Zo kan ik ook makkelijk pleiten voor ‘goed overleg met de gemeenteraad’. Wat een volksverlakkerij door Microsoft.
    En dan de bevolking nog durven lijmen met spiegeltjes en kraaltjes ter waarde van € 30.000, door deze winstmaker van € 23 miljard (!?) in 2020. Wat een krentenwegers.

Back to top button
%d bloggers liken dit: