Den Helder

Nieuwe wandelroute door Mariëndal en Donkere Duinen in 2025 gereed

Advertentie:

Den Helder – Het Helders Ommetje wordt nog dit jaar gerealiseerd. Dit is een nieuwe wandelroute door Mariëndal en de Donkere Duinen, inclusief een begaanbaar pad voor mensen met een beperking en kinderwagens. Voor het Helders Ommetje heeft de gemeente € 170.000,- gereserveerd.

De gemeenteraad van Den Helder stelde in 2023 de ‘Gebiedsvisie Mariëndal & Donkere Duinen’ vast. Die visie heeft als doel om Mariëndal verder te ontwikkelen als “recreatief knooppunt” en de Donkere Duinen te beschermen als Natura 2000-gebied, terwijl ruimte wordt geboden voor recreatie en educatie. Het Helders Ommetje is onderdeel van de visie. Zo staat beschreven dat langs de nieuwe hoofdroute educatieve aspecten moeten worden toegevoegd, zoals informatieborden over het gebied. Daarnaast is een belangrijke pijler dat het Helders Ommetje voor iedereen toegankelijk moet zijn.

Het college van Den Helder heeft de gemeenteraad deze week geïnformeerd dat het gaat lukken om het Helders Ommetje nog dit jaar te realiseren. Hiervoor is al een plan van aanpak opgezet. Ook is een besluit genomen over het hondenuitlaatbeleid in het gebied. In een groot deel van Mariëndal mogen honden loslopen, in de Donkere Duinen moeten ze aan de lijn omdat het een Natura2000-gebied is. Honden mogen niet loslopen op fietspaden binnen Mariëndal.

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

9 reacties

  1. “Voor iedereen toegankelijk ” …
    Wordt er nu toch een verhard pad aangebracht in Donkere Duinen? 🫣

    1. Als ik naar het pad op het nieuwe honden losloipveld hier kijk, vermoed ik dat ze voor de gewone burger toch iets andere standaarden hanteren hoor. Gewoon een keer een rondje met een maaier en het pad is af. Beschamend, dit soort oplossingen.

    2. Zal er aan weerszijde 10 meter bomen gekapt moeten worden om wortelgroei in het verharde pad tegen te houden.

      1. Dat doen ze zelfs bij fietspaden niet. Daar staan de bomen ook gewoon op een meter van het pad. Maar je kunt paden ook met iets anders verharden dan asfalt of tegels. In mijn vorige woonplaats woonden we naast een groot park waar de paden verhard waren met vermalen schelpen. Was prima toegankelijk.

        Wel een nieuw initiatief voor Den Helder. Het “schaam-pad” in de honden losloopweide hier is namelijk niet toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn of een kinderwagen bij zich hebben. Heb 1 keer geprobeerd om met de kinderwagen een rondje te lopen daar, maar dat is echt onbegonnen werk. Wij gaan dat veld dus niet gebruiken en pakken onze oude routes nu weer. Kom maar op met die bekeuring.

  2. Ik zie weinig meerwaarde van dit “ommetje” ten opzichte van de al goed aangegeven Mariëndalroute (groen) of Helderse Valleiroute (zwart) van Wandelnetwerk Noord-Holland. Of het ommetje moet echt een stuk beter toegankelijk worden. Dan is er heel wat werk aan de winkel als de route wordt zoals op de bijgevoegde afbeelding te zien is (o.a. het drassige natuurgebied van Landschap Noord-Holland?). Wordt door de gemeente ook een plan gemaakt voor onderhoud van deze route? In de jaren 90 is een aardwetenschappelijk wandelpad aangelegd in grotendeels hetzelfde gebied en zonder benodigd onderhoud zijn daarvan nu alleen de restanten (groene palen en afgebrokkelde fossielen her en der) nog te zien.

    1. Recenter voorbeeld: Het Groene Lint, 5 wandelroutes van verschillende afstanden door Nieuw-Den Helder. Aangelegd in 2016 met informatieborden (o.a. bij de Helderse Vallei) en markeringen op de grond. Die markeringen zijn inmiddels versleten en niet vervangen, de pagina op de website van de Helderse Vallei inmiddels offline. Kapitaalvernietiging.

      1. Onderhoud is niet sexy. Als wethouder ga je niet de geschiedenisboeken in door goed onderhoud. Nee, je wil je naam onder dingen als een Seasaw, Dijkkwartier, hotels op Willemsoord, Warenhuyzen , Kroonpassages, nieuwe bruggen etc. hebben. Bijkomend voordeel is dan ook, dat je dan als wethouder alweer weg bent als de apen uit de mouw komen of de Zwarte Piet bij je voorganger neer kunt leggen.

Wellicht ook interessant

Back to top button