Den HelderPolitiek

Bewonersbelangenvereniging Julianadorp vraagt gemeente om betere locatie nieuw stadhuis

Den Helder – De bewonersbelangenvereniging Julianadorp (BVJ) heeft het college B&W verzocht de realisatie van een gemeentehuis op Willemsoord te heroverwegen. Voorzitter Rob Schilder schreef in een brief aan het gemeentebestuur dat de beoogde locatie voor de inwoners van Julianadorp te ver weg is en dat dit grote nadelige gevolgen voor de dorpsbewoners met zich mee brengt. In het bijzonder voor minder mobiele- en digitaal minder bedreven inwoners.

De vanuit Julianadorp af te leggen afstand om het nieuwe gemeentehuis te bereiken bedraagt heen en terug tussen de 16 en 24 kilometer. Dit brengt aanvullende kosten met zich mee en is daarnaast nadelig als het gaat om uitstoot. Ook is de huidige beschikbaarheid van het openbaar vervoer niet voldoende volgens de belangenvereniging “gezien de teruglopende frequentie van het aantal busritten, de oplopende kosten per rit en de bereikbaarheid”. Daarnaast benadrukt Schilder in de brief dat dit probleem niet enkel een kleine groep burgers raakt. Julianadorp kent 14600 inwoners, ruim 25 procent van alle inwoners van de gemeente Den Helder. Van deze inwoners zijn ongeveer 3000 inwoners 65 jaar of ouder.

BVJ wil daarom een andere locatie voor het gemeentehuis, een die beter te bereiken is voor de inwoners van Julianadorp. Mocht een meer centrale positie niet mogelijk zijn dan verzoekt BVJ de gemeente om zo spoedig mogelijk in Julianadorp een gemeentelijk loket te realiseren. Bij dit loket zouden de meest voorkomende zaken direct kunnen worden afgehandeld. Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld het aanvragen van rijbewijzen, paspoorten en verklaringen omtrent gedrag. Hiervoor zijn volgens de belangenvereniging diverse accommodaties in Julianadorp beschikbaar. Op deze wijze kunnen de geschetste nadelen voor de inwoners van Julianadorp van de vestiging van het gemeentehuis op Willemsoord enigzins worden verzacht.

Sinds medio 2020 is het gemeentehuis gevestigd aan de Kerkgracht in Den Helder. Tot eind jaren ’80 was dit gebouw het oorspronkelijke stadhuis en de gemeente huurt het pand nu tijdelijk tot juli 2023, waarna de opening van het nieuwe stadhuis op Willemsoord een feit moet zijn. Voor de inwoners van Julianadorp verandert er bij een verhuizing naar Willemsoord ten aanzien van de huidige situatie weinig. De afstand met de auto blijft gelijk. Met het openbaar vervoer is men straks vijf minuten langer onderweg.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

1 reactie

  1. Het is toch allemaal al in kannen en kruiken zei de gemeente, het zal en met daar komen

Back to top button
%d bloggers liken dit: