Cultuur/NatuurDen Helder

Basisscholen krijgen klimaatbox ter vergroening van het schoolplein

Advertentie:

Den Helder – Hoog bezoek op de Jac P Thijsseschool in de Visbuurt. Kathelijne van Spronsen (directeur De Helderse Vallei) en Klazien Hertog (integraal waterbeheer & watererfgoed Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier) brachten een klimaatbox langs. In de box zitten verschillende dingen waarmee de basisschoolkinderen kunnen leren hoe ze hun schoolplein beter bestand kunnen maken tegen klimaatverandering.

Klimaatverandering zorgt ervoor dat er steeds heftiger regenbuien vallen en daar zijn grote delen van Nederland – voornamelijk stedelijke gebieden met veel tegels – niet voldoende tegen bestand. Het water kan niet weg en dat is slecht voor de omgeving. Daarnaast zijn versteende schoolpleinen slecht voor groen en biodiversiteit. De boxen zijn samengesteld door experts van De Helderse Vallei, hiermee leren de kinderen van groep 7 en 8 wat de rol van water en klimaatverandering is en hoe ze hun schoolplein klimaatproof kunnen maken. Het Hoogheemraadschap is van plan de boxen in heel Noord-Holland uit te delen.

De lente is begonnen en dus is het een ideaal moment om de pakketten uit te delen. In het pakket zitten vijf zaailingen, die de leerlingen kunnen planten op het schoolplein, een bouwtekening voor een insectenhotel en een bouwpakket voor een nestkastje. Voor de kinderen daarmee aan de slag gaan doen ze eerst een klimaatscan, om erachter te komen hoe hun schoolplein scoort op klimaat- en watergebied. “Overal is over nagedacht”, vertelt Brecht de Groot van De Helderse Vallei, “er zitten verschillende boomsoorten in, die allemaal een eigen functie hebben, biologisch zaaigoed voor bijen en een nestkastje voor de biodiversiteit.” Kathelijne van Spronsen is blij met het project, vertelt ze, “normaal ontvangen we kinderen natuurlijk bij ons voor educatie, maar door deze pakketten uit te delen kunnen de kinderen ook zelf aan de slag.”

Bewustwording van de slechte invloed van verstening is belangrijk voor het Hoogheemraadschap. “Mensen zeggen vaak dat ze in het groen willen wonen, maar als ze dan verhuizen is het eerste dat ze doen vaak de hele tuin vol leggen met tegels”, zegt Klazien Hertog, “met deze toolkit hopen we de kinderen te leren minder voor lief te nemen dat alles altijd maar goed gaat met het water.” Er valt steeds meer regen en de regen valt steeds vaker op dezelfde plekken en dat leidt tot overbelasting op riolering en waterafvoersystemen. Door schoolpleinen te vergroenen probeert het Hoogheemraadschap dus twee vliegen in één klap te slaan: vergroening van de omgeving en bewustwording onder de leerlingen. Hertog: “We willen jong beginnen, zodat kinderen weten wat ze kunnen doen. We hopen dat kinderen doorvertellen wat ze op school leren, zodat de omgeving uiteindelijk mooier wordt.”

Bij het vergroenen van een schoolplein komt nog heel wat kijken. “De boxen zijn een mooi startpunt van de vergroening van het schoolplein”, zegt van Spronsen. Nils van Heijst, bestuurder van Meerwerf Basisscholen Den Helder, kan daarover meepraten. Een aantal Meerwerf-scholen hebben al een vergroend schoolplein. “We willen dat onze leerlingen verbonden zijn met hun omgeving, dus ook dat ze in het stedelijk gebied in aanraking komen met dieren en planten”, zegt van Heijst. Dat gaat echter niet vanzelf, vooral financiering en onderhoud van biodiverse en groene schoolpleinen zijn lastig omdat scholen daar vaak niet de middelen voor hebben. Scholen zullen dus creatief moeten zijn als ze een groen schoolplein willen aanleggen, de klimaatbox is daar een klein beginpunt voor.

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button