Den HelderPolitiek

CDA fractievoorzitter Sjaak Vriend nieuwe griffier Hollands Kroon

Advertentie:

Hollands Kroon – Vertrekkend CDA fractievoorzitter Sjaak Vriend is dinsdagavond benoemd tot griffier van de gemeente Hollands Kroon. Vriend stond bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen niet op een verkiesbare plek en had reeds laten weten de politiek te willen verlaten. Hij is al bijna 40 jaar werkzaam binnen verschillende functies in het het openbaar bestuur en moet een stabiele en daadkrachtige griffier worden.

Die woorden sprak Jan-Willem van der Klugt, voorzitter van de werkgeverscommissie die gaat over de selectie van een nieuwe griffier. Volgens Van der Klugt wordt de raad door het momenteel niet op volle sterkte zijn van de griffie mogelijk al langer niet optimaal bediend. Van der Klugt is naast voorzitter van de werkgeverscommissie ook lijsttrekker van het CDA, dezelfde partij dus als Vriend. Dat is volgens die commissie uiteraard geen overweging geweest: “De commissie is zich bewust van de politieke signatuur van de heer Vriend, maar ziet in hem een sterke griffier die voor rust en stabiliteit zal zorgen.”

Griffier past beter
Vriend zelf is erg blij met de benoeming en denkt zelf veel te kunnen toevoegen aan de griffie: “Na bijna 38 jaar voor zowel colleges als gemeenten te hebben gewerkt mag ik nu als adviseur van uw raad aan de slag. De gemeenteraad verdient een goede griffie. Ik ga als griffier aan de slag om stabiliteit, maar ook kwaliteit te bieden.” Vriend wil wanneer hij in mei begint aan zijn werk eerst eens met alle raadsleden in gesprek, om te praten over het functioneren van de raad. Vriend denkt dat de functie van griffier beter bij hem past dan die van raadslid, al was hij dat laatste al twaalf jaar. In zijn nieuwe rol kan hij bij de inhoud blijven.

De twee functies kunnen elkaar in de weg zitten maar vullen elkaar ook aan: “Het kan zijn dat de wijze waarop ik de functie als raadslid heb ingevuld u in de weg staat voor de wijze waarop ik mijn nieuwe functie als griffier ga invullen. Dan ga ik graag met u in gesprek. Ik heb het volste vertrouwen in een goede samenwerking met alle betrokkenen”, aldus Vriend. Hij geeft ook aan dat hij door zijn tijd als raadslid alle dossiers goed kent, net als de ambtenaren, politici en de inwoners.

Niet unaniem
De gemeenteraad besluit over de benoeming van een griffier. Omdat het gaat over de benoeming van een persoon was de stemming anoniem. Twee raadsleden stemden tegen de benoeming van Vriend als griffier. Henk van Gameren van LADA & Anders! had de stemming aangevraagd, maar het is dus niet zeker welke raadsleden tegen stemden. Vriend ziet het als een uitdaging: “Laten we over vier jaar nog een keer stemmen en dan hoop ik dat het dan unaniem is.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button