GR2022DHVideo

Den Helder neemt afscheid van raadsleden (video)

Nestor Klut neemt na 32 jaar afscheid van de lokale politiek

Adverentie

Den Helder – De Stadshal was dinsdagavond het toneel van het afscheid van de gemeenteraad van Den Helder. De raadsperiode is voorbij en dus was er voor alle aanwezigen een bloemetje. Voor een aantal van hen is het afscheid definitief, want veertien in totaal keren woensdag niet terug in de nieuwe raad.

Raadsleden die tenminste twaalf jaar hun taak als lid van de gemeenteraad hebben uitgevoerd ontvangen standaard een Koninklijke Onderscheiding. Bij het afscheid van de raad werd echter geen enkel lintje uitgereikt. Dat had te maken met het feit dat burgemeester Jan de Boer ziek was. Het betekent dat Frans Klut (D66) en Daniëlle Pater (Beter voor Den Helder) het lintje op een later moment alsnog krijgen uitgereikt. Die twee kregen wel een zilveren erepenning van de gemeente Den Helder. Pater kwam twee stemmen tekort voor een nieuwe raadsperiode en neemt nu na twaalf jaar definitief afscheid van de politiek.

Klut zat sinds 1990 in de Helderse gemeenteraad, liefst 32 jaar lang dus. Hij is daarmee Helders recordhouder en, zoals waarnemend voorzitter Harmen Krul had berekend, dat record kan op z’n vroegst pas in 2046 worden verbroken. Klut bedankte griffie, pers en raad, maar vooral zijn vrouw, die al die jaren zonder morren hem terzijde stond. Hij verwacht niet in een zwart gat te vallen, want hij heeft nog genoeg te doen. De nestor nam afscheid en als Pater die twee extra stemmen wel had gehad was zij de nieuwe nestrix geworden, nu wordt dat (maar dan dus nestor) Peter de Vrij.

Erepenning
Niet alleen Pater en Klut kregen de zilveren erepenning van de gemeente uitgereikt. Die was er ook voor Sacha Houtveen (CDA) en Joke Vorstman (Beter voor Den Helder). Hoewel van veertien personen afscheid werd genomen, kan het zijn dat dit voor Harrie van Dongen (Stadspartij) van korte duur is. Hij zou terug kunnen keren in de raad als Pieter Kos opnieuw wethouder wordt. Of in de weken na de installatie van de nieuwe raad nog extra personen toetreden tot de raad heeft alles te maken met de coalitievorming en de vraag wie namens welke partij vervolgens wethouder wordt.

Definitief afscheid werd genomen van:
Daniëlle Pater, Joke Vorstman, Eli Saliha (Beter voor Den Helder)
Fotigui Camara, Sacha Houtveen (CDA)
Edwin Dasbach (VVD)
Henk Mosk, Frans Klut (D66)
Karla van Driesten (Samen Actief sr.)
Harrie van Dongen, Suzanne Wisgerhof (Stadspartij)
Pieter Blank, Monica Anthonijsz (PvdA)
Hans van Donkelaar (ChristenUnie)

Nieuwe raad
De nieuwe raad wordt woensdag geïnstalleerd, maar dat heeft nog wel wat bijzondere voeten in de aarde. Omdat de burgemeester ziek is en de oude raad nu afscheid heeft genomen, is er geen waarnemend voorzitter van de raad die de installatie kan doen. Daarom vindt woensdag, ergens op de dag, een extra (vermoedelijk digitale) raad plaats, waarin alleen Peter de Vrij als raadslid wordt geïnstalleerd. Dit in overleg met het ministerie, opdat De Vrij ’s avonds de overige dertig raadsleden kan installeren.

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button