Hollands Kroon

Hollands Kroon ziet weerstand tegen sluiten servicepunten verdwijnen

Hollands Kroon – De gemeente Hollands Kroon bemerkt een ommezwaai wat betreft de waardering die inwoners hebben voor het thuisbezorgen van zaken als paspoorten en rijbewijzen. Waar er voorheen veel weerstand was tegen deze werkwijze en de sluiting van fysieke servicepunten zijn inwoners nu juist blij met de digitalisering.

Toen de gemeente Hollands Kroon werd opgericht is vastgesteld dat de dienstverlening zoveel mogelijk digitaal zou plaatsvinden, zo schrijven onderzoekers van de gemeente in de Quickscan die nu is uitgevoerd. In het Quickscan onderzoek staat centraal welke kosten er zijn verbonden aan het thuisbezorgen van gemeentelijke producten. Daarnaast is het waardevol om in beeld te brengen welke voor- en nadelen er zijn vanuit het perspectief van de organisatie en de inwoners. De digitalisering van deze dienstverlening brengt namelijk wel met zich mee dat de mogelijkheden om fysiek producten op te halen afneemt.

In een grote gemeente als Hollands Kroon lijkt dit een groot voordeel, maar niet iedereen was direct enthousiast. Zowel binnen de organisatie als onder de inwoners was er in het begin weerstand: “De gedachte om helemaal naar Anna Paulowna te moeten voor die enkele keer dat men nog wel naar het gemeentehuis moet was een grote verandering. En aan de andere kant was er bij de organisatie zelf de angst om een deel van het proces aan anderen over te laten.” De afgelopen jaren is de weerstand verdwenen: “De heersende gedachte is inmiddels wel omgedraaid. Inmiddels is de notie om meer en meer diensten digitaal aan te bieden en dat het zelfs vreemd wordt gevonden dat de gemeente nog moet langskomen om de dienstverlening af te ronden.”

Gewenning
Het langskomen van een gemeenteambtenaar is nog steeds nodig met de huidige wet- en regelgeving. Gelukkig worden zij tegenwoordig beter ontvangen dan voorheen: “Bij het thuisbezorgen van producten is er vrijwel geen sprake meer van agressie gericht op onze medewerkers. Het aantal incidenten is zichtbaar gedaald.” Volgens burgemeester Rian van Dam ging het aan het begin vooral om onwennigheid: “Toen ik net begonnen was als burgemeester in Hollands Kroon ben ik ook een aantal keer mee geweest met de ambtenaren die bij de mensen langs gingen. De meeste mensen waren enthousiast en ik vind het een fantastische manier van het bedienen van de inwoners, maar mensen moesten wel even wennen aan het idee dat de gemeente bij hun thuis langskwam.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button