GR2022HK

Ingezonden: “Herhaalt de geschiedenis zich?”

Advertentie:

Hollands Kroon – De PvdA ziet het niet zitten om met Onafhankelijk Hollands Kroon (OHK) in een coalitie te gaan zitten als reactie op de verkiezingsuitslag. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in de voormalige gemeente Niedorp was de lokale partij LADA als grote overwinnaar uit de bus gekomen. Zoals gebruikelijk was toen ook de grootste partij aanzet en ook toen wachtte de PvdA met Sylvia Buczynski in hun gelederen het proces niet af.

De partijen die toen de gemeenteraad vertegenwoordigden wisten na het dramatische verlies toch een meerderheid te vormen en wisten toen deze partij nipt buiten een coalitie te sluiten. LADA deed voor het eerst als nieuw opgerichte partij mee aan die verkiezingen, dit uit onvrede tegen het voornemen om met andere gemeenten te fuseren waar nagenoeg alle inwoners tegen waren. De Niedorper gemeenschap zag de noodzaak om te fuseren ook zeker in, maar dan met Schagen, waar de hele gemeenschap altijd al een enorme binding mee had. In tegenstelling tot de gemeenten die nu gezamenlijk de gemeente Hollands Kroon vertegenwoordigen.

Oorspronkelijk wilde ook destijds juist uitgerekend dezelfde Sylvia Buczynski van de PvdA ook na de enorme media aandacht rondom de verkiezingen, zowel bij de reacties op de ingediende zienswijzen en vooral de vernietigende uitslag van een enquête gehouden door een landelijk erkend bureau, de kwestie van deze voor de meeste inwoners ongewenste herindeling over de gemeenteraadsverkiezingen heen tillen. Dat is echter niet doorgegaan met de al verwachte afstraffing van de zittende gemeenteraad en LADA uit het niets als grote overwinning tevoorschijn kwam.

Of de nu als fractievoorzitter fungerende mevrouw Sylvia Buczynski net als destijds in Niedorp haar eigen mening verkondigd, of de mening van de hele PvdA afdeling van Hollands Kroon, is niet duidelijk weergeven. Wel is Buczynski tevreden met de uitslag: Eén zetel voor de eens zo trotse landelijke partij zou voor de PvdA een nog grotere afgang zijn geweest. Het is waarschijnlijk verstandiger als OHK zich als grootste partij buiten de te vormen coalitie zou houden, omdat hen bij de gemeenteraadverkiezingen in 2026, door de nu enorm opgeklopte zaken als arbeidsmigranten, datacenters en windmolens, ook een zelfde afstraffing te wachten staat als Senioren Hollands Kroon en de VVD nu.

Het zal in ieder geval de gemoederen veel minder bezighouden als in de afgelopen raadsperiode, waarin Hollands Kroon vooral op een negatieve manier ook landelijke bekendheid heeft gekregen.

Ingezonden door Theo Moras, inwoner van Zijdewind.

Toon meer

Gastauteur (Ingezonden)

Bovenstaand bericht is van de hand van een gastauteur. Het betreft een aan de redactie ingezonden artikel. De redactie van Regio Noordkop is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit bericht. Meer info via hoofdredactie@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button