GR2022HKHollands KroonVideo

Laatste vergadering voor elf raadsleden uit Hollands Kroon (video)

Advertentie:

Anna Paulowna – Elf raadsleden uit Hollands Kroon woonden dinsdagavond hun laatste raadsvergadering bij. Voor sommige raadsleden kwam daarmee een lange periode tot een einde, zij waren er sinds de oprichting van Hollands Kroon bij. Andere raadsleden staan pas aan het begin van hun politieke loopbaan en hopen nog op een tweede kans.

Burgemeester Rian van Dam keek aan het begin van de laatste raadsvergadering even terug op de afgelopen periode. Bij Van Dam heerst echt het gevoel van een nieuwe start: Na corona en met de nieuwe raad. “Het is een wisselvallige en gekke periode geweest, ook voor u als raad. Ik heb me als voorzitter van uw raad enorm welkom en gewenst gevoeld.” Van Dam had voor alle vertrekkende raadsleden een mooi woordje voorbereid. Ook kregen zij een cadeau in de vorm van een boompje. Daarnaast kregen alle raadsleden een tekening met daarop alle raadsleden en gebeurtenissen van de afgelopen vier jaar.

Eén van de vertrekkende raadsleden is Marjon Tolhuis-Anker, de fractievoorzitter van de ChristenUnie. Met haar verdwijnt de partij uit de gemeenteraad. De ChristenUnie deed namelijk niet mee aan de verkiezingen, dus een raadszetel zat er niet in. Tolhuis-Anker gaf al voor de verkiezingen aan dat er onvoldoende kandidaat raadsleden beschikbaar waren. Zelf zag ze een nieuwe periode als fractievoorzitter niet zitten en er was niemand die de functie wilde overnemen.

Lange en korte periodes
Sjaak Vriend van het CDA en Peter Meijer van SHK namen ook afscheid. Beide heren waren er vanaf de start van de gemeente Hollands Kroon bij. Vriend vertrekt uit de raad, maar toch niet helemaal. Hij keert vanaf mei terug als griffier. Meijer is volgens burgemeester Rian van Dam een sociaal gedreven man, met een enorme passie voor biodiversiteit, flora en fauna. Meijer nam zelf ook het woord en vertelde over zijn ervaringen in alle verschillende kernen van Hollands Kroon. Hij bedankte zijn vrouw, de raad, het college, de griffie en het ambtelijk apparaat.

Mirko Hruska van de VVD viel er door de vele voorkeurstemmen voor partijgenoot Enno Bijlstra net buiten. Hruska zit sinds september vorig jaar in de raad van Hollands Kroon, nadat fractievoorzitter Erik Annaert vertrok uit de gemeente. Daarmee duurt Hruska’s raadsperiode het kortst van allen: Slechts zes maanden. Jaren geleden was hij wel al actief in Anna Paulowna. Hij bedankte de burgemeester voor haar woorden over hem. Daarnaast sprak hij zich uit tegen polarisatie in de gemeenschap. Hruska blijft actief als steunfractielid en is beschikbaar voor de VVD mocht hij toch nodig zijn in de raad.

Elf raadsleden zwaaien af
In totaal werd er afscheid genomen van elf raadsleden: Piet Dijkstra, Mirko Hruska, Henk Koomen, Peter Meijer, Daan Pruimboom, Gerrit Roos, Marjon Tolhuis-Anker, Hans van Tongerlo, Elbert Volkers, Sjaak Vriend en Jaap Wierdsma.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button