Hollands KroonPolitiek

Mogelijk staatssteun in contract gemeente Hollands Kroon en Incluzio

Advertentie:

Hollands Kroon – De nieuwe overeenkomst tussen de gemeente Hollands Kroon en zorgpartner Incluzio Hollands Kroon is mogelijk onrechtmatig tot stand gekomen en kan tevens worden aangemerkt als staatssteun, zo oordeelt de gemeentelijke accountant QConcepts. In het contract met Incluzio is opgenomen dat de gemeente ten minste 4% van de inkoopkosten vergoedt en dat zij risicodragend is voor een deel van de kosten van Incluzio.

De overeenkomst tussen Incluzio en Hollands Kroon werd in oktober vorig jaar verlengd voor vijf jaar. Om een aanbestedingsprocedure te voorkomen werd ervoor gekozen om openbaar het voornemen uit te spreken dat de opdracht gegund werd aan Incluzio. In dat geval mogen andere bedrijven reageren en aangeven dat zij mee willen dingen om de opdracht. In dat geval volgt een aanbesteding. Uit eerdere procedures bleek echter dat er geen alternatief bedrijf beschikbaar was die de opdracht mogelijk zou willen uitvoeren.

Onrechtmatige aanbesteding
De accountant is echter van mening dat de procedure heeft gezorgd voor een onrechtmatige aanbesteding: “Ondanks dat er door het college zorgvuldig is gehandeld en met het passeren van de bezwaartermijn een definitieve overeenkomst tot stand gekomen is tussen gemeente Hollands Kroon en Incluzio, is er strikt genomen sprake van een onrechtmatige aanbesteding.” Dit kan volgens de accountants gecorrigeerd worden, door overeenkomst expliciet op te nemen in de rechtmatigheidsverantwoording van 2022.

Staatssteun
Iets wat niet zo snel opgelost kan worden is de mogelijke aanmerking als staatssteun door de Europese Commissie. Een overheid mag niet zomaar financiële steun verlenen aan een enkel bedrijf. In de overeenkomst tussen Hollands Kroon en Incluzio staat een risico-fee opgenomen, waarmee het zorgbedrijf onvoorwaardelijk recht heeft op uitbetaling van 4% van de inkoopkosten. “Wij wijzen u op het risico dat de wetgever de fee van 4% over detotale inkopen die in de overeenkomst gegarandeerd is, zou kunnenaanmerken als staatssteun. Wij raden aan om dit risico op korte termijn door een jurist te laten toetsen”, aldus QConcepts.

De gemeente laat weten dit te zullen onderzoeken. Mocht inderdaad bepaald worden dat er sprake is van staatssteun dan kan de Europee Commissie besluiten dat de overheid de steun terug moet eisen van de onderneming. Ook kan er een boete worden opgelegd aan de overheid en moet Incluzio de Europees bepaalde rente over de steun betalen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button