JeugdVideo

Leerlingen De Kameleon laten zien wat je met afval kunt doen (video)

Advertentie:

Julianadorp – Het thema van de Nationale Rekendag is ‘Reken af met afval’ en dat lieten de leerlingen van de Kameleon in Julianadorp zich geen twee keer zeggen. Ze verzamelden en scheidden al het huisafval dat ze maar konden vinden om tijdens deze bijzondere dag te gebruiken. Ze maakten sommen met het afval, bijvoorbeeld berekenen hoeveel drinkpakjes er op één tafel passen of hoeveel afval de school op één dag produceert. Het slotstuk van de dag was een modeshow met outfits gemaakt van afval.

“Normaal vind ik rekenen niet zo leuk, maar vandaag wel”, vertelt Jaimy. Dat is ook het doel van de Nationale Rekendag: met alledaagse voorbeelden die voor de kinderen relevant zijn laten zien dat rekenen leuk en nuttig kan zijn. Vanwege het thema organiseerde De Kameleon er nog een aantal extra dingen omheen. Zo lanceerden ze het nieuwe afvalbeleid. “We hebben sinds vandaag in elke klas vier afvalbakken”, vertelt Eliviènne, “een papierbak, GFT-bak, restafvalbak en plastic bak.” Zo kan de hele school afval scheiden en leren de kinderen ook hoe dat moet.

Sanna en Mizza geven een rondleiding door de school, die helemaal in het teken staat van de activiteit. De hele gang is omgetoverd in een afvalstraat. “We hebben een bak voor papier, plastic, drankverpakkingen en nog meer”, vertelt Sanna. De bakken zijn inmiddels al flink leeggepakt, maar zaten aan het begin van de dag helemaal vol. “Vooral heel veel plastic”, zegt Mizza. De kinderen kregen de opdracht om afval van thuis mee te nemen, en aan die oproep werd massaal gehoor gegeven.

De hele school is bezig met de voorbereidingen voor de modeshow. Kinderen uit groep 1 en 2 zijn nog bezig met de laatste sierlinten aan hun rok. Kinderen uit groep 3 laten enthousiast zien wat ze hebben gemaakt. De presentatoren staan zenuwachtig wiebelend op een speciaal voor hen neergezet podium. Dan is het tijd voor de show: een pizzarobot, een lange jurk van gekleurde wc-rollen, een hond met baasje en nog veel meer bijzondere creaties passeren de revue. “Ik vond de wc-rol-jurk het mooist”, vertelt Eliviènne, “omdat je daaraan echt goed kon zien dat er afval was gebruikt en dat je daarmee echt laat zien dat je het opnieuw kunt gebruiken.”

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

1 reactie

  1. Wij voeren een wanhopig maar bij voorbaat verloren gevecht over onze aanwezigheid. Dat stralende kind dat lekker naar school gaat was iedereen een keer in zijn leven. Ook wij leerden in de jaren 50 en 60 dat je van afval hartstikke leuke dingen kon maken. Dat was in de tijd dat op de Marsdiepstraat nog melkflessen werden gespoeld en vee kleinschalig werd geslacht. Op weg naar school liep ik erlangs. Vlak na ´de Club van Rome´ hadden we nog een kleine kans maar de wereld verstaat elkaar steeds opnieuw weer niet. In de afgelopen 60 jaar ontstond er elk jaar wel weer ergens een nieuw conflict. Oekraïne staat nu bovenaan de lange lijst maar bungelt over 10 jaar weer ergens in het midden. Erg is dit allemaal absoluut niet. Utopieën houden de mensengeest scherp en aan de gang en we gaan de consequenties van ons gedrag langzaamaan echt wel begrijpen en inzien. Ik ben dus bijzonder optimistisch over de toekomst maar een oplossing voor het milieu komt er niet. Dat moeten we na 60 jaren van desinteresse in onze leefomgeving gedurende een periode van nog grijpbare kansen door de enorme economische bloei aan het eind van de vorige eeuw en nog voor de immense geopolitieke verschuivingen van vandaag nu eindelijk wel moeten willen gaan inzien. Om wat te kunnen veranderen moet je namelijk keuzes durven maken vóórdat het misgaat. Economisch gezien is ´het milieu´ natuurlijk nog steeds wel hartstikke interessant. Die eenzame en onkundige keuze voor slechts de baten en de werkzaamheid van de mens voelt iedereen ook wel aan maar gelukkig spreekt niemand hem nog echt uit en doen we voorlopig samen dus net alsof er nog steeds een gemeenschappelijk doel bestaat. Zodat we samen met elkaar nog een tijdje rustig op dezelfde weg voort kunnen gaan. Het leven is prachtig.

Wellicht ook interessant

Back to top button