Den Helder

Project Molenwerf voor gemeente bijna 7 ton duurder, ook voor Woningstichting onrendabel

Den Helder – De bouw van de nieuwe woonwijk Molenwerf op het voormalig Vinkenterrein is voor de gemeente €675.000,- duurder uitgevallen dan vooraf bedacht. Het bouwrijp maken van de locatie en de aanpassingen aan het riool bleken een stuk meer geld te kosten. Het college stelt de raad voor de negatieve grondexploitatie vast te stellen. Ook voor de Woningstichting is het project onrendabel.

Al in januari liet het college aan de raad weten dat het project duurder was dan vooraf begroot. Toen moest nog in kaart worden gebracht hoeveel duurder precies. De gemeente is bij het project verantwoordelijk voor het bouwrijp maken van de grond. Uiteindelijk zijn meerdere aanpassingen aan de riolering gedaan. Ook moest de speelkooi verplaatst worden. Algemene prijsstijgingen in de bouw drijven de kosten verder op en komt de grondexploitatie op een bedrag van €825.000,-, waar €150.000,- was berekend. Eind 2024 moet de bouw door Helder Vastgoed/Woningstichting afgerond zijn.

Ook Woningstichting verdient geen geld aan het project. Volgens Ronald den Boer, lid van het managementteam, is dat regelmatig het geval bij projecten van de vastgoedontwikkelaar. Voor de Molenwerf was vooraf bekend dat er sprake was van een onrendabele top, zoals dat heet. Die is wel groter geworden naarmate de tijd vorderde: “Het liefst spelen we natuurlijk quitte, maar de realiteit is anders. Sommige typen bakstenen zijn verdubbeld in prijs. Cement is de afgelopen twee maanden 30 procent duurder geworden. Dat heeft de kosten van bouwprojecten vergroot.” De kosten voor de herbouw van de oude molen en het relatief kleine aantal woningen drijven bij Molenwerf de kosten per woning omhoog.

Kwaliteit kost geld
Zowel de gemeente als de Woningstichting staan ondanks de negatieve exploitatie nog volledig achter de ontwikkeling: “Kwaliteit kost geld”, aldus Den Boer. “De woningen worden gebouwd in een stijl die past bij de sfeer van Fabrieksgracht en Janzenstraat. Dat is duurder dan reguliere rijtjeswoningen.” Ook wethouder Michiel Wouters zegt dat de extra investeringen in dit geval te rechtvaardigen zijn: “De kwaliteit van de ontwikkeling past in de omgeving. Dat betekent ook dat er ‘slechts’ 32 woningen gebouwd worden. Daarnaast was er maatschappelijk en politiek draagvlak voor de bouw van een molen in Den Helder. Daarvoor moeten extra kosten worden gemaakt.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

9 reacties

 1. Maar wie zit er nou eigenlijk op die molen te wachten? Meer woningen en geen molen zou toch logischer zijn.

  1. Dat zou logisch zijn als je aan geld denkt (zoals commerciële ontwikkelaars) of aan de woningnood (is ook maar tijdelijk). Ik vind het een mooi project voor de stad en richting de toekomst. Er wordt een ontmoetingsplek met open groene ruimte gecreërd, waarvan in deze omgeving toch al niet zoveel aanwezig is, waarbij Den Helder er een landmark bij krijgt en rekening wordt gehouden met de historie van het gebied.

 2. Onbegrijpelijk. Het kost 825.000 ipv 150.000 euro, en niemand verblikt of verbloost!! In het normale bedrijfsleven had de verantwoordelijke direct de zak gekregen. En dat allemaal met gemeenschapsgeld. Te triest voor woorden.

 3. Wat een prachtproject is dit geworden zeg… Het contrast met de omgeving is werkelijk immens, Den Helder haakt aan bij de vaart der volkeren en ik knipper bijna met mijn ogen van ongeloof. Nadeel: je gaat er wel ´van de hemel naar de hel en weer terug´ wanneer je bv inkopen bent wezen doen en je natuurlijk de gelukkige bezitter bent van zo´n woning. Wij woonden in de jaren 60 ook in een dergelijk huis dat nog wat ruimer gebouwd was en ik vond het als kind fantastisch: het was lekker modern, er was vrij uitzicht, een park voor de deur en je had mensen om je heen die weer wat smoel kregen omdat het ze lukte om uit de oneindige en eenvormige ´grijze en bruine rijtjes´ te ontsnappen. Zelf zou ik daar in de oude stad niet meer willen wonen nu; teveel oude rommel en te weinig ruimte in de directe omgeving om te ademen, wanneer je wandelt wil je uitwaaien en je niet door tochtgaten bewegen. Voordat we samen eindelijk al die benauwde straatjes eromheen weer een beetje aanzien hebben gegeven en dan ook nog van de naoorlogse ´bouwwoedetroep´ af zijn, nee, dat gaat me echt te lang duren. En oh ja, 6 ton is buiten Den Helder echt helemaal niets qua overschrijding van een budget, daar wordt dat een futiel bedrag en dus ´vrijwel op plan gebouwd en afgeleverd´ genoemd. Ja, voortaan fiets ik eens wat vaker via de Fabrieksgracht naar het centrum en sla bij de rotonde gewoon wat eerder naar rechts af. Het is toch een verdraaid interessant project en impressies zijn tenslotte maar impressies. Ik kan niet wachten tot het af is, óp naar het volgende project zou ik zeggen!

  1. Een overschrijding van 550% vind u blijkbaar normaal? Dus als u uw auto naar de garage brengt en een prijsopgave krijgt van 100 euro en u moet als u de auto ophaalt 550 euro afrekenen dan verblikt of verbloost u ook niet?

 4. Afgezien of iets mooi is of wordt en wat iets mag kosten. Ik verbaas mij er telkens over dat o.a Stijn Vos en Delano Weltevreden een wethouder laten wegkomen zonder kritische vragen te stellen. Ik breng in herinnering de kosten voor verplaatsing van de speelkooi op het terrein. Slopen en verplaatsen en de kosten daarvan! € 50.000? En dan nog de prietpraat van Wouters in dit artikel.
  Geld genoeg?
  Wouters: in 2022 “€220.000 terugverdiend. Niet verifieerbaar, mij benieuwen of de raad deze man ter verantwoording roept. Weet u, cijfers liegen niet maar leugenaars kunnen wel goed cijferen. Dan heeft Wouters het nog over ambitie niveau, dat daar een prijskaartje aan hangt wist hij toen kennelijk nog niet! Het hele artikel staat bol van de onzin en onwaarheden. Mij benieuwen of de raad deze man hier mee weg laat komen.Voor de goede orde, het is niet Wouters maar de burgers van Den Helder die links of rechtsom weer eens opdraaien voor de verliezen/kosten.

  1. Uiteraard, linksom of rechtsom, uit welk potje het ook komt, het is gemeenschapsgeld!! Daarom is bijvoorbeeld de WOZ-waarde van de huizen ook zo enorm gestegen!

 5. ach verbaasd me niets, stadhuis begon ook al met een 1,6 miljoen verhoging door vergeten sprinklers…. daarna hebben we niks meer mogen vernemen dus zal ook wel de spuigaten uitlopen….. de overbetaalde ambtenaren kunnen eigenlijk helemaal niets en zelfs bij uitbesteding gaat alles de bietenberg op….

  1. Het zijn allemaal “managers”, niet gehinderd door enige praktische kennis van zaken. Denk dat ze achter hun rug uitgelachen worden door de aannemers. En de aannemers spinnen er garen bij.

Back to top button
%d bloggers liken dit: