Den Helder – De locatie die door het college van de gemeente Den Helder is aangewezen voor de realisatie van tien tot twaalf ankerplaatsen (woonunits voor dak- en thuislozen) valt niet in goede aarde, eerst bij omwonenden en nu ook bij de Helderse fractie van het CDA. Het college wil de zogenoemde ‘asowoningen’ plaatsen aan het Tuinderspad, op een stuk grond dat tussen de begraafplaats en de volkstuinen in ligt. Fractievoorzitter van het CDA, Edwin Krijns, is verbaasd over deze locatiekeuze en heeft daarom schriftelijke vragen aan het college gesteld.
“Het op deze locatie huisvesten van een doelgroep die vanwege het veelvuldig veroorzaken van overlast niet in een reguliere woonwijk kan functioneren, gaat het CDA te ver”, schrijft Krijns. Allereerst benadrukt hij dat de begraafplaats een plek is waar families en vrienden hun geliefden in stilte kunnen herdenken. Daarom bepleit hij namens het CDA dat het onverstandig is om die overlastgevers daar, ondanks cameratoezicht, naast te huisvesten. Daarnaast ontbreekt volgens het CDA sociale controle op deze locatie, wat tot grote risico’s kan leiden voor zowel de begraafplaats als het tevens naastgelegen volkstuincomplex. “Beide plekken zijn nu al regelmatig doelwit van ongewenste nachtelijke bezoekers”, aldus het CDA. Fractievoorzitter Krijns vraagt het college of zij het met bovenstaande eens is.
Verder maakt Krijns een vergelijking met dergelijke projecten elders in het land. Zo worden ankerplaatsen in andere steden veelal gerealiseerd aan de rand van de stad, bijvoorbeeld bij een industrieterrein of aan een snelweg. “Waarom kiest u voor plaatsing in een kwetsbare omgeving dicht op een woonwijk?”, vraagt Krijns aan het college. Ook zijn soortgelijke projecten op andere locaties kleinschaliger. In Arnhem staan vijf ‘asowoningen’ bij elkaar en in een metropool als Rotterdam zijn dat er veertien. Voor het CDA zijn tien tot twaalf woningen voor een stad als Den Helder er daarom te veel. De fractie van Edwin Krijns vreest dat dit overlastgevers uit de hele regio aantrekt en wil van het college weten voor hoeveel en welke inwoners de woonunits bestemd zijn.
Locatieonderzoek
Op verzoek van omwonenden heeft het Helderse college eerder deze week het rapport van het ‘Locatieonderzoek Ankerplaatsen Den Helder’ openbaar gemaakt. Uit dat rapport blijkt dat in totaal vijf locaties zijn onderzocht en de locatie aan het Tuinderspad als meest wenselijk is aangewezen voor de realisatie van de ankerplaatsen. De andere vier locaties zijn om verschillende redenen beoordeeld als ongeschikt voor dit project.
Het CDA vindt de argumenten om de vier andere locaties af te wijzen beperkt. Bovendien gelden veel van deze argumenten volgens het CDA ook voor de locatie aan het Tuinderspad, maar wordt dat niet in het rapport vermeld. Zo zijn een aantal locaties afgewezen omdat het plaatsen van ‘asowoningen’ daar zorgt voor een onwenselijke verstoring van de natuur. Het CDA heeft van de volkstuinvereniging vernomen dat dit bij de locatie aan het Tuinderspad ook het geval is en wil daar een reactie op van het college.
Ook wil het CDA weten waarom de locatie Dirksz Admiraal niet is meegenomen in het locatieonderzoek, omdat dit in het collegeprogramma als voorkeurslocatie was opgenomen. Kortom: het CDA vraagt het college om een uitgebreidere onderbouwing van de locatiekeuze.
Het is de gemeente die de aso- woningen aan het Tuinderspad wil hebben.
Het is de gemeente die andere locaties af heeft gewezen.
Het is de gemeente die de criteria voor de locaties op heeft gesteld.
Het CDA wil vragen stellen aan de gemeente.
Die wss als volgt redeneert: “Wij van WC eend adviseren WC eend.”
Dit heeft natuurlijk alle schijn van een vooraf goed doordacht en door betrokken partijen goed ingestudeerd toneelstukje. Mijn beeld is natuurlijk beperkt tot hetgeen de gemeente onder het mom van “transparantie” naar buiten brengt via de media, maar het eerste artikel over deze “al veel eerder gemaakte keuze” maakte eigenlijk al vrij duidelijk dat men de laatste tijd vooral bezig is geweest met het narratief en het onderbouwen van de al veel eerder gemaakt keuze.
Blij dat het CDA dat in ieder geval ook ziet. Ook de opmerking over het aantal woningen lijkt mij terecht. Ik vraag mij af waarom het er zoveel moeten zijn, terwijl er juist mensen moeten komen wonen die niet hanteerbaar zijn in een woonwijk en “niet teveel externe prikkels” moeten hebben.
Dit wordt er nu natuurlijk gewoon doorgedrukt en als ze er eenmaal staan…. dan gaat men huilen en jammeren dat “er nu niets meer aan te doen is”. Dan heeft niemand op Willemsoord er nog iets mee te maken, let maar op. Dan wisten ze allemaal wel beter en waren het de anderen die dit zo wilden.