Politiek

LADA bezorgd over met PFOS vervuilde grond

Advertentie:

Anna Paulowna – De fractie LADA heeft bij monde van haar raadslid Henk van Gameren vragen gesteld over de met PFOS vervuilde grond van Schiphol, die is afgevoerd naar de stortplaats van Afvalzorg in de Wieringermeer. Van Gameren stelt dat over de ernstig vervuilde grond (tot 250 microgram PFOS per kilo) nauwelijks informatie te vinden is op de website van Afvalzorg.

De zwaar vervuilde grond (Grond heet ernstig verontreinigd bij 59 microgram PFOS (59 miljoenste gram) per kilo) werd destijds op Schiphol ernstig vervuild door incidenten met een sprinklerinstallatie en blusoefeningen van de brandweer van Schiphol. Omdat voor de omlegging van de N201 destijds veel grond moest worden afgegraven is deze grond (ongeveer 900 vrachtwagenladingen) uiteindelijk gestort in de Wieringermeer. LADA vraagt zich af hoe de risico’s van de verontreiniging met PFOS worden bewaakt uit met name het gezuiverde water dat de waterzuivering verlaat. Tevens wil Van Gameren van het college weten hoe hoog de concentratie van dit in 2022 gemeten afvalwater bedroeg? (Voor oppervlaktewater is de maximaal toegestane hoeveelheid 0,65 nanogram  (0,0065 miljoenste gram) per liter.

Omdat de fractie zich ernstige zorgen maakt over uitspoeling van PFOS via het oppervlaktewater wil zij van het college tevens weten of er in de omgeving van Afvalzorg metingen worden uitgevoerd aan het oppervlaktewater en wat de eventueel aangetroffen concentraties zijn.

Toon meer

Hans Boskeljon

Hans Boskeljon is sinds mei 2023 politiek verslaggever voor Regio Noordkop. Hij richt zich uitsluitend op de politiek binnen de gemeente Hollands Kroon. In het verleden was hij onder meer werkzaam bij NRG en als wethouder in de gemeente Den Helder. Hans is bereikbaar via hans@regionoordkop.nl.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button