Den Helder

Ziekenhuis hervat de uitgestelde zorg

Advertentie:

Den Helder – Nu het aantal patiënten met het coronavirus ook bij de Noordwest Ziekenhuisgroep afneemt, ontstaat er geleidelijk weer meer ruimte om een deel van de uitgestelde zorg te hervatten. Dit gebeurt stap voor stap. “Enerzijds omdat we zo een goede en veilige omgeving voor patiënten en medewerkers willen garanderen. En anderzijds omdat de zorg aan coronapatiënten nog steeds een groot beroep doet op onze beschikbare capaciteit. Hierbij valt te denken aan beschikbare ruimtes, bedden, materialen en natuurlijk gekwalificeerde zorgprofessionals en ook aan de noodzakelijke beschermingsmaatregelen”, zo laat de NWZ weten.

Veel van de medewerkers zijn nog steeds volop bezig met zorg aan patiënten met het coronavirus. Zij hebben bovendien extra en langere diensten gewerkt in de afgelopen periode. “We verwachten dat het coronavirus voorlopig nog aanwezig is in onze samenleving. Een toename van het aantal coronapatiënten is niet uitgesloten. Daarom willen we er ook voor zorgen dat de reeds zwaar belaste collega’s nu, maar ook later nog, de last kunnen blijven dragen.”

Urgente zorg
De NWZ start met de patiënten voor wie zorg bij voorkeur niet langer kan worden uitgesteld (urgente zorg). De medisch specialisten bekijken dit per patiënt. Afhankelijk van de noodzaak kan het zijn dat patiënten langer moeten wachten op een afspraak dan ze gewend zijn. “We beseffen ons terdege dat dit heel vervelend is. We vertrouwen op ieders begrip in deze uitzonderlijke tijden. Voor degenen voor wie wij een afspraak of ingreep inplannen, kan het zijn dat zij gevraagd worden naar een andere locatie van Noordwest te komen. Zodra het veilig en verantwoord is, wordt steeds meer van de uitgestelde zorg hervat.”

Met de komst van het coronavirus is een groot deel van de geplande zorg ook bij de NWZ uitgesteld. “Een moeilijk besluit, omdat dit betekende dat patiënten langer op hun operatie of behandeling moesten wachten. Hierbij konden wij niet aangeven hoe lang dit zou gaan duren. Het besluit om uit te stellen was noodzakelijk om het aantal patiënten in het ziekenhuis minimaal te houden. Ook was dit belangrijk om de piek aan coronapatiënten goed op te kunnen vangen en andere zorg die echt niet kon wachten (‘spoedzorg’) te kunnen blijven waarborgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan oncologische zorg, geboortezorg en acute zorg, zoals na ongevallen.”

De NWZ laat weten er rekening mee te houden dat deze situatie zich mogelijk weer voor kan gaan doen. Bijvoorbeeld als er opnieuw een toename van het aantal coronapatienten ontstaat, waardoor het helaas weer nodig wordt geplande zorg uit te stellen. Uitgangspunt hierbij is en blijft het bieden van verantwoorde zorg in een veilige omgeving.

Meer informatie
Noordwest heeft een speciaal telefoonnummer geopend waar patiënten van Noordwest terecht kunnen met vragen over de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus. Het nummer is niet voor medisch inhoudelijke vragen. Bel met 088 – 085 7777 van maandag tot en met vrijdag tussen 8:30 – 16:30 uur.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button