Basketbaldames Dozy Den Helder landskampioen!

Den Helder – Voor het eerst sinds 2009 is Den Helder weer landskampioen basketbal. De dames van Dozy Den Helder pakten donderdagavond de landstitel door in Barendrecht met 79-101 te winnen van Binnenland. Daarmee kwam de stand in de best-of-three finale op 2-0 in Helders voordeel en kon het feest beginnen.

Marlou de Kleijn opende de score voor Binnenland. Janiek Van Veen zette namens Den Helder de eerste de punten op het bord. Beiden teams begonnen overigens minder gespannen aan de wedstrijd dan afgelopen dinsdag. Via 4-8 door een score van Kourtney Treffers werd het eerste gaatje in de wedstrijd geslagen bij 5-12, nadat Treffers andermaal raakte van onder het bord.

Met nog zo’n drie minuten te spelen in het eerste kwart moest Binnenlandcoach Van Rangelrooij vluchten in een time-out bij een stand van 7-16. Een verre driepunter van Beyza Okayben leek voor aansluiting te zorgen, maar Kiki Fleuren deed voor Den Helder hetzelfde en dus bleef de voorsprong aan Helderse zijde. Via 10-21, eindigde het eerste kwart met ruime voorsprong voor Dozy bv bij 16-30, nadat Fleuren driemaal mocht aanleggen vanachter de vrije worp lijn.

Hoog tempo
In kwart twee bleef het tempo hoog. Halverwege was de gewenste voorsprong in de strijd om het landskampioenschap nog altijd 28-36. Op dat moment schoot Eline Kasius een driepunter namens de thuisploeg raak. Slagter zette Den Helder weer op de magische tienpuntengrens. Met open lay-ups aan beide zijden werd de score verder opgevoerd en verliep de wedstrijd via 30-44 en 34-50 naar een ruststand van 36-54.

Na rust was het Binnenland die met twee driepunters het feest van Den Helder probeerde uit te stellen. Reden voor coach Mario Bennes om orde op zaken te stellen in een time-out. Ondanks de nog ruime voorsprong van Dozy BV zette De Kleijn Binnenland weer op 10 punten (44-54). Aan de hand van Van Veen gaf 46-60 weer wat ademlucht. Slagter zette het gat op negentien punten (48-67) en daarmee werd het vier minuten voor het einde van kwart drie voor de thuisspelende ploeg wel erg lastig nog aansluiting te vinden. Het werd zelfs 50-73 en het derde kwart eindigde bij 53-76. Op dat moment leek het spelen van het vierde kwart nog slechts een formaliteit.

In de laatste tien minuten nam de spanning wat toe bij Den Helder. Binnenland wist het gat te dichten tot zeventien punten (61-78). Wanneer Sarah Curren er voor Den Helder een belangrijke driepunter in gooit, staan er nog ruim zes minuten op de klok. Via 64-83 en 71-94 gooide coach Van Rangelrooij de laatste minuten de handdoek in de ring. De basisspelers namen plaats op de bank en bij Den Helder mocht de jeugd de resterende speeltijd volmaken. Na 40 minuten basketbal in Barendrecht pakt Dozy bv Den Helder de 15e landstitel in de geschiedenis van het Helderse basketbal. Lotte Toornstra zette de eindstand op 79-101.