Hollands KroonPolitiek

Gemeente Hollands Kroon: Honden niet welkom in weilanden

Advertentie:

Hollands Kroon – Honden zijn niet welkom in weilanden en moeten in weidegebieden aan de lijn. Dat maakt de gemeente Hollands Kroon nog eens duidelijk door het plaatsen van borden rond de weilanden langs de Normer- en Marskerdijk. Loslopende honden zijn namelijk op twee manieren gevaarlijk: Ze verstoren het broedseizoen van de weidevogels en kunnen via hun uitwerpselen de parasiet neospora overbrengen op vee.

Het is een groeiend probleem volgens de gemeente: “Door de Coronatijd, waar we nu inzitten, zijn er ook meer mensen gaan wandelen in deze gebieden. Helaas is daardoor ook de onrust door het aantal toeristen met loslopende honden gegroeid langs de Waddendijk.” Loslopende honden in weilanden en langs de dijk zijn funest voor het broedsucces. De gemeente roept hondenbezitters op om een bijdrage te leveren aan het beschermen van het broedseizoen, net als de boeren uit de regio. Zij stellen bijvoorbeeld het maaien van het gras uit zodat pullen kunnen schuilen. Ook zetten ze greppels onder water, zodat de pullen daar voedsel kunnen vinden.

Niet alleen de vogels lopen gevaar. Koeien in de weilanden kunnen ernstig ziek worden van de parasiet neospora. “Uw hond kan gezond lijken en heeft er ook geen last van maar kan wel drager van de parasiet zijn en de parasiet overbrengen via zijn poep in het gras. Het gras dat daar gemaaid wordt is eten voor de koeien, zo kan het vee met de parasiet besmet worden. Wanneer een koe hiermee besmet wordt kan dit leiden tot doodgeboren kalveren. In het ergste geval moet het besmette vee geruimd worden”, aldus de gemeente. Honden zijn dus verboden in weilanden, ook als daar op het moment zelf geen vee loopt.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button