Den HelderHollands KroonJeugd

Gezond eten en groene vingers bij kinderopvang SKDH

Advertentie:

Den Helder – De kinderen die te gast zijn bij Stichting Kinderopvang Den Helder (SKDH) kunnen sinds vorige week op nog meer locaties aan de slag met moestuinieren. Dit is mede dankzij de subsidie die SKDH onlangs toegekend heeft gekregen voor een moestuinproject “Lekker naar buiten” in het kader van het landelijke programma “Gezonde Kinderopvang”.

Uit de subsidie zijn onder meer moestuinbakken besteld. Coach Gezonde Kinderopvang bij SKDH Lea de Vries: “Welkoop Anna Paulowna sponsort ons ook deels bij de aanschaf van moestuingrond, gronddoek, kweekpotjes, bamboestokken, schepjes, plantuitjes, zaden en tuingereedschap. Daar zijn we erg blij mee!”

Ter voorbereiding op het project verzorgde De Helderse Vallei, samenwerkingspartner van SKDH, een online workshop. De pedagogisch medewerkers kregen talloze tips om het moestuinieren succesvol op te starten op hun kinderopvanglocatie; Wat is de beste plek voor een moestuinbak, welke gewassen hebben de meeste kans van slagen en welke beestjes komen op welk gewas af? Pedagogisch medewerker Iris van Marrewijk: “Het gedeelte over de beestjes vond ik erg interessant; welke zijn schadelijk voor de plant en welke zijn juist goed.” Ook duurzaam gebruik van materiaal kwam aan bod. “Van een PET-fles kun je een gieter maken, door gaatjes in de dop te prikken. En een lege yoghurtbeker met hengsel kun je gebruiken als emmer. Dit ga ik ook zeker toepassen op onze locatie.”

Activiteiten
Zelf groente verbouwen is één van de manieren waarop de medewerkers met de kinderen werken aan bewust zijn van een gezonde leefstijl. Het moestuinproject biedt genoeg aanknopingspunten voor bijpassende thematische activiteiten zoals ‘Wat proef ik’ en ‘Groei en Bloei’. Er zijn (voorlees)boeken over het onderwerp en de kinderen kunnen met loepjes beestjes ‘spotten’ aan de hand van zoekkaarten. En de oogst levert straks allerlei lekkers en gezonds op. Om zo te eten of om samen iets warms van te bereiden in de keuken. Als het uit eigen moestuin komt, smaakt het gewoon nog net even lekkerder!

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button