Hollands Kroon

Hoe zit het met elektrisch rijden in Hollands Kroon?

Hollands Kroon – Elektrisch rijden wordt steeds populairder in Nederland. Op 1 april 2021 waren er ruim 177.000 elektrische auto’s en nog eens 110.000 plugin-hybride auto’s. Het aantal (semi)publieke laadpunten is doorgegroeid naar ruim 72.000. Maar hoe staat het eigenlijk met elektrische rijden in Hollands Kroon? Het kennisplatform voor elektrisch rijden, www.evplan.nl, zocht het uit. Hierbij is gebruik gemaakt van eigen bronnen en openbare overheidsdata (CBS, RDW, RVO, Klimaatmonitor)

In Hollands Kroon staan 26885 personenauto’s geregistreerd. Daarvan staan er 257 (0,96%) geregistreerd als elektrische personenauto en nog eens 234 (0,87%) als plug-in hybride auto. Van alle auto’s in Hollands Kroon wordt dus 1,83% (deels) elektrisch aangedreven. Dat is lager dan het landelijke gemiddelde van 2,26%.

Laadpunten
In de gemeente Hollands Kroon zijn er zijn er in totaal 62 (semi)publieke laadpunten voor stekkerauto’s. Dit zijn laadpalen die in principe iedereen kan gebruiken. Er zijn 36 publieke laadpalen. Hier kan iedereen gebruik van maken. Er zijn 19 semi-publieke laadpalen. Deze bevinden zich op privé terrein, maar zijn wel voor iedereen toegankelijk. Denk aan een laadpaal in parkeergarage, een tankstation of hotel. Op dit moment zijn er zeven snellaadpunten beschikbaar in Hollands Kroon.

De laadpaaldichtheid (het aantal laadpunten per elektrische auto) in de gemeente ligt op 0,13%. Dat betekent dat er acht elektrische auto’s per laadpaal in Hollands Kroon zijn. Dat is een stuk lager dan het landelijke gemiddelde van 0,3% (4,5 EV’s per laadpaal). De verwachting is dat steeds meer inwoners in Hollands Kroon overstappen op een elektrische auto. Er zullen dan ook meer laadpunten bijkomen. Wie elektrisch rijdt en niet de mogelijkheid heeft op eigen terrein een laadpaal te plaatsen en ook in de omgeving nog geen oplaadpunt kent, kan een aanvraag indienen voor een laadpaal bij de gemeente.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button