Den HelderHollands KroonKop van Noord-HollandRegio Noordkop

Samenwerking tussen Regio Noordkop en de NOS

Advertentie:

Regio Noordkop – Na het versterken van de samenwerking met de provinciale omroep NH beging de lokale streekomroep Regio Noordkop (met een zendmachtiging in Den Helder en Hollands Kroon) nu ook een samenwerking met de NOS. Vanaf maandag 3 mei plaatst de NOS een aanstormend journalistiek talent op de redactie in Den Helder.

De samenwerking is onderdeel van een landelijke pilot, waarbij de NOS in totaal ruim zestig journalisten plaatst bij lokale omroepen in het land. Dit is opnieuw een initiatief om de lokale journalistiek te versterken en een kwaliteitsimpuls te geven. Minister Slob van OC&W stelde daarvoor eerder dit jaar 4,5 miljoen euro beschikbaar. In dit project, “Versterking Lokale journalistiek door Samenwerking”, werken nu voor het eerst alle drie de lagen van het publieke bestel samen: de lokale, de regionale omroepen en de NOS.

De extra journalisten worden tijdelijk bij in totaal 44 lokale omroepen gestationeerd en gaan in samenwerking met de bijbehorende regionale omroep verslag doen van lokale maatschappelijke, economische en politieke ontwikkelingen. De regionale en lokale omroepen hebben gezamenlijk geïnventariseerd waar de journalisten geplaatst worden en wat hun specifieke opdracht is. Dat kan zijn het versterken van de basisnieuwsvoorziening in een gebied, maar de extra mankracht wordt ook gebruikt om gezamenlijk grotere regionale nieuwsthema’s te volgen. Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 belangrijker dan ooit. Ook over de aansturing en begeleiding zijn onderling afspraken gemaakt.

Journalistieke impuls
Met het project snijdt het mes aan twee kanten: niet alleen krijgt de lokale journalistiek een impuls, de gedachte is ook dat relevant lokaal nieuws makkelijker z’n weg vindt naar de regionale en landelijke omroep. Dit initiatief loopt tot 1 juli volgend jaar en de NLPO (lokale omroepen), de RPO (regionale omroepen) en de NOS hopen dat het experiment z’n waarde bewijst en nieuwe inzichten biedt voor samenwerking.

De nieuwe lokale journalisten zijn formeel in dienst van de NOS en die omroep faciliteert ook de benodigde techniek zoals laptops en MOJO-verslaggeversets. Daarnaast is door de NOS en de NLPO samen een speciaal opleidings- en coachingstraject ontwikkeld voor de geplaatste journalisten. De lokale journalisten gaan voor de lokale en regionale omroep bijdrages leveren voor online, audio en video.

De deelnemende lokale omroepen zijn:
AT5, 1Twente, Bie Os, Bollenstreek Omroep, DTV, Easy FM Almere, Go RTV, Haarlem 105, LEO Middelsé, Noordkop Centraal, Omroep Assen, Omroep Delft, Omroep Tilburg, Omroep Venlo, OOG, Open Rotterdam, Radio Lelystad, Regio 8, Regio 90, Regio Noordkop, Regio TV DE Bilt/ Roulette FM, RN7, RTV Arnhem, RTV Dordrecht, RTV Focus Zwolle, RTV Gouwestad, RTV Krimpenerwaard, RTV Lansingerland, Sleutelstad, RTV Maastricht, RTV NOF, RTV Noordoost Twente, RTV Ronde Venen, RTV Stichtse Vecht, RTV1, Schie, Slotstad RTV, Streekomroep de Bevelanden, Studio 040, Weeff, WFM, WOS, Zo34, ZO-NWS, ZuidWest TV / ZuidWest FM.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button