Noord-HollandPolitiek

Burgemeester Den Helder houdt cybercriminaliteit scherp in het vizier

Advertentie:

Regio Noordkop – In antwoorden op schriftelijke vragen laat burgemeester Jan de Boer weten bepaald niet achterover te leunen inzake internetcriminaliteit. Het onderwerp cybercriminaliteit wordt als een van de veiligheidsprioriteiten “digitale leefomgeving” opgenomen in het nieuwe gemeentelijke beleidsplan Toezicht Handhaving Vergunningen en Veiligheid 2023-2027. Daarbij gaat men kijken naar de ervaringen die zijn opgedaan in het kader van High Impact Crime (woninginbraak, overvallen en straatroof). Een onderwerp dat de gemeente al langer breder oppakt. Hierbij wil de burgemeester kijken of men naast preventieprojecten nog meer kan betekenen voor de burger, bijvoorbeeld in de vorm van repressie of nazorgtrajecten.

Samen Veilig
In de regionale eenheid Noord-Holland Samen Veilig werken 32 gemeenten, het Openbaar Ministerie en de politie samen met diverse publieke en private partners aan de veiligheid van inwoners (NH-SV). Het Integraal Meerjarenbeleidsplan Veiligheid (IMV) van Noord-Holland Samen Veilig is verlengd met een jaar (2023). Gemeenten, politie en het Openbaar Ministerie (OM) hebben daarin digitaal weerbare gemeenten tot een prioriteit gemaakt. Ook ondermijning is een belangrijk thema.

Week van de veiligheid
Eind 2022 heeft er een poster en social media campagne plaatsgevonden over online seksueel misbruik, met name gericht op de jeugd en jong volwassenen (tot en met 27 jaar). Tijdens de Week van de Veiligheid in oktober 2022 is er ook een training voor senioren georganiseerd “Echt of nep?”. In die zelfde Week van de Veiligheid is het “Mobiele Media Lab” van de politie ook in Den Helder geweest. Deze stond geheel in het teken van burgers en cybercrime. In 2023 wordt de training “Echt of Nep?” voor senioren nog een keer aangeboden (daarvoor zullen wederom diverse zorgorganisaties in Den Helder aangeschreven worden). Tijdens de Week van de Veiligheid 2023 (jaarlijks week 41 in oktober) zal er ook extra aandacht zijn voor het onderwerp cybercriminaliteit. Wat de exacte invulling hiervan gaat worden is momenteel nog niet bekend.

Geldezels
Er zijn een aantal projecten die in 2023 doorlopen, namelijk Het slachtoffer Spreekt en het Geldezelproject. De invulling van het Geldezelproject zal er dit jaar iets anders uit komen te zien. Deze zal zich niet alleen meer op geldezels richten (kleine criminelen, vaak verslaafden of jongeren, die hun bankrekening of mobiele telefoons laten gebruiken door netwerken van misdadigers) maar meer in de brede zin op uitbuiting van jongeren door middel van cybercriminaliteit.

In antwoord op nieuwe vragen van de PVV laat de burgemeester weten dat Den Helder deelneemt aan diverse regionale overleggen waarbij nieuwe projecten of initiatieven op het gebied van cybercriminaliteit worden besproken. Doel is om vanaf het 3e kwartaal van 2023 deel te nemen aan nieuwe projecten. Dit kan zijn in samenwerking met NH-SV ofwel door zelf als gemeente een project te initiëren.

Toon meer

Richard de Graaf

Richard is werkzaam bij Regio Noordkop als weekendredacteur. Hij is bereikbaar via richard@regionoordkop.nl Nieuws voor de omroep? Stuur het naar nieuws@regionoordkop.nl

3 reacties

  1. Als ik deze voornemens zo zie zitten zijn de autobranden morgen verleden tijd!

  2. De PFF (Party for Freedom) stelt vragen over de SCC (state of cybercriminality), in Holland. In de nieuwe SEP´s (supervision enforcements permits) zullen ook de laatste PRA´s (prevention, repression&aftercare) worden opgenomen, alles ´in de context´ van de te verwachten HIC´s (high impact crimes).
    PPP´s (public&private partners) zullen intensief samenwerken om aan de IPP´s (integrated policy plans) de juiste invulling te geven, plannen die vervolgens zullen moeten gaan leiden tot een stijging van het aantal DRM´s (digitally resiliënt municipalities) zodat meer burgemeesters van de betreffende gemeenten de PMM´s (´poor money mules´) via DOT´s (drone observation tools) in de toekomst scherper in de gaten kunnen gaan houden.
    Final Conclusion (FC): wanneer wij hier niet hééél stevig de vertrouwde vaderlijke hand van de US (United States) blijven vasthouden wanneer het eenmaal om ´het echie´ gaat, dan gaat het hier helemaal mis en begrijpt niemand elkaar meer.

Wellicht ook interessant

Back to top button