Sport

Den Helder Suns Dames verliezen opnieuw; Grasshoppers landskampioen

"De finale met 3-0 verliezen, dat hebben we niet verdiend."

Katwijk – Het is de Den Helder Suns Dames niet gelukt de derde titel op rij te bemachtigen. In Katwijk werd zaterdagavond met 68-67 verloren van Grasshoppers, waarmee de stand in de best-of-five finaleserie op 3-0 voor de Grasshoppers kwam, die daardoor direct na afloop gekroond werden tot de nieuwe landskampioen basketbal.

Met opnieuw flink wat meegereisde supporters op de tribune begonnen de Suns aan de derde finalewedstrijd in de strijd om het kampioenschap. Met een 0-2 achterstand was er maar een opdracht: winnen. Even leek het er op alsof dat zou lukken, maar in de slotseconden ging het toch weer mis. Feest bij de thuisploeg, tranen bij de Suns. “Er zat meer in vandaag”, vond captain Janiek van Veen. “Waarom het dan niet is gelukt? We speelden soms te gehaast, in het laatste kwart stonden we 7 punten voor en was dat dus niet nodig. We hadden de tijd, zij (Grasshoppers, red.) moesten scoren. De ploegen waren aan elkaar gewaagd, dat wisten we vooraf natuurlijk al. De finale met 3-0 verliezen, dat hebben we niet verdiend.”

Mario Bennes gekozen tot coach van het jaar (DHfoto).
Ook coach Mario Bennes vond dat zijn meiden af en toe te gehaast speelden. Misschien lag het toch aan de onervarenheid van het team, of speelden de zenuwen een rol, opperde de coach. Dat hij voor de wedstrijd nog werd uitgeroepen tot coach van het jaar was leuk, maar “wat heb je er aan?” Ook Van Veen viel in de prijzen, als beste speelster van het seizoen. Samen met Kelsi Lidge werd ze ook opgenomen in het All Star Team van seizoen 2022-2023, maar ook Van Veen werd er niet heel blij van. “Ik had vanavond liever gewoon gewonnen.” Of Van Veen volgend seizoen nog bij de Suns speelt is nog maar de vraag. “Ik ben 28 en als ik nog eens naar het buitenland wil, dan moet ik het nu doen.” Ook voor Kiki Fleuren is het nog niet zeker of haar toekomst in Den Helder ligt. “Ik weet nog niet of ik volgend seizoen nog bij de Suns speel, ik wil in elk geval ook verder in het 3 tegen 3”, vertelde ze na afloop.

De wedstrijd
Het duel zelf begon zoals we eerder zagen in deze finaleserie; bij de Suns ging het moeizaam, aan de kant van de Grasshoppers viel vrijwel alles raak. Na het eerste kwart was het 22-16 en halverwege 38-31. Op dat moment was dit een terechte tussenstand, maar na rust werd het meer een echte wedstrijd. De Suns verdedigden beter dan in de eerste helft en dat maakte dat de thuisploeg lastiger tot scoren kwam. Pas in het derde kwart viel de eerste score van Van Veen, uit een vrije worp. Met nog 2.29 minuten te spelen in het derde kwart stond het opeens weer gelijk (45-45) en even later stonden de Suns zelfs op voorsprong.

Zowel bij de speelsters als bij de supporters keerde het geloof in een goede afloop terug en toen bij 50-54 aan het laatste kwart werd begonnen, had het er alle schijn van dat er nog een vierde wedstrijd zou komen. Na 55-62 (de grootste voorsprong voor de Suns) kwam de thuisploeg toch langzaam weer dichterbij en bij 63-63 kon het weer alle kanten op. Helaas voor de Suns niet de goede (Helderse) kant, want bij 68-67, balbezit voor de Suns en nog een paar seconden te spelen ging de laatste poging voor de bezoekers mis. Dat Grasshoppers hierna nog twee vrije worpen miste maakte voor de Katwijkers niets meer uit, het feest kon beginnen.

Topscores Den Helder Suns: Kelsi Lidge (23), Iris Vennema (12), Kiki Fleuren (12)
Topscores Grasshoppers: Jacobine Klerkx (19), Fleur Kuijt (14), Lotte van Kruistum (13)

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Julianadorp en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button