Den HelderPolitiek

Wethouderschap in Den Helder laatste klus voor Peter van Diepen (66)? Wees daar maar niet zo zeker van

Advertentie:

Den Helder – De kersverse wethouder Peter van Diepen heeft een week vol kennismakingsgesprekken achter de rug wanneer Regio Noordkop hem treft in zijn werkkamer aan de Verkeerstorenweg in Den Helder. “Ik werd maandagavond beëdigd, dus dinsdagochtend mag je opeens aan de slag.” De nieuwe portefeuilleverdeling is een week daarna definitief gemaakt: Van Diepen mag zich gaan inzetten voor Financiën, Duurzaamheid en Energietransitie, Jeugdzorg en Fondsenwerving vanuit het Rijk en Europa.

Samen met ambtenaren, de burgemeester en collega wethouders wordt hij op de hoogte gebracht van alle dossiers. Hij is op een rijdende trein gestapt, zo werd bij zijn beëdiging ook al gezegd. Dat klopt, maar het is volgens de nieuwe portefeuillehouder geen overweging geweest om de uitdaging niet aan te gaan: “Een nieuw college stapt eigenlijk altijd op een rijdende trein, je begint nooit vanaf nul en er zijn altijd lopende dossiers om je eigen te maken. Wel hebben mijn collega’s al tien maanden met elkaar samengewerkt en iets opgebouwd. Daar valt een inhaalslag te maken.”

Van Diepen heeft net twee collegevergaderingen achter de rug. De eerste was de dag na zijn beëdiging. Tijdens die beëdiging was er meteen wat kritiek, nog voordat hij een woord had gezegd. Hij woont namelijk in Alkmaar en dus niet in Den Helder. Volgens de gemeentewet moet een wethouder in zijn eigen gemeente wonen, maar daar mag wel een ontheffing voor worden aangevraagd: “Ik vermoedde al dat er een discussie over zou ontstaan. Het is immers de formele werkelijkheid dat je aan het woonplaatsbeginsel moet voldoen. Ik denk wel dat de wereld inmiddels een stuk kleiner is geworden en Alkmaar is niet het einde van de wereld.” De wethouder geeft aan na de zomer te willen kijken naar een mogelijke oplossing, maar zegt niet nu al toe te zullen verhuizen.

Laatste klus?
Alkmaar dus voorlopig. Van Diepen is in Langedijk geboren maar ging in de kaasstad naar de middelbare school. Daarna is hij direct gaan werken, op een accountantskantoor waar hij ook veel werkte voor lokale overheden. Zijn financiële ervaring bracht hem uiteindelijk bij het Ministerie van Justitie en Binnenlandse zaken, waar hij werkte als Forensisch Accountant. Een spannende functie volgens Van Diepen: “Het gaat veel over de opsporing van financiële fraude, maar het is breder dan dat. Als forensisch accountant wordt je ook ingeschakeld om aanwijzingen te vinden in iemands financiële verleden. Bij een moord kan een boekhouding soms iets vertellen over de mogelijke dader of het motief.”

Zijn schooltijd in Alkmaar zorgde voor zo’n band met de stad dat hij uiteindelijk daar ook is gaan wonen, samen met zijn vrouw Ellie. Hun vijf kinderen uit eerdere huwelijken zijn inmiddels allemaal al lang volwassen en de deur uit. Van Diepen is net 66 geworden en dus al bijna toe aan pensioen zou je zeggen. Als hij zijn hele ambtstermijn in Den Helder vol maakt is hij 69 wanneer hij de deur achter zich dicht trekt. Is het wethouderschap in Den Helder dan zijn laatste klus na een lange carrière in de financiële wereld? “Dat hou ik nog even open, want dat hangt van heel veel dingen af. Waarom zou je stoppen als je ergens nog zoveel lol in hebt? Het wethouderschap is wat de relevantie en de energie die je er van krijgt betreft wel een hele leuke functie.”

Hij had al met pensioen gekund, zo geeft hij zelf ook toe. Van Diepen had namelijk tot zijn pensioen van een wachtgeldregeling kunnen genieten. “Een luxepositie, want ik hoefde niet meer. Gelukkig mag het wel nog.” Hij werd begin 2021, na zes jaar als fractievoorzitter van D66 Alkmaar, wethouder Financiën in Heiloo en keerde niet meer terug in die functie na de verkiezingen van 2022: “Dat was erg jammer, want ik was graag doorgegaan. Er was toen echter voor D66 een andere wethouderskandidaat met al acht jaar ervaring.” Vervolgens heeft hij het even laten bezinken: “Tot ik benaderd werd door de partij met de mededeling dat er een vacature open stond in Den Helder.”

De portefeuille
De nieuwe wethouder heeft zichzelf geïnformeerd over de manier waarop die tussentijdse vacature is ontstaan. Via nieuwsberichten kreeg hij mee dat zijn voorganger, Chris de Koning, opstapte. Ook vernam hij dat de eerste beoogde opvolger, Hendrik Boland, uiteindelijk afzag van de functie. Voor Van Diepen is het allemaal niet zo relevant: “Ik heb me vooral georiënteerd op de portefeuille en het coalitieakkoord. Daar werd ik enthousiast van. Ik heb geen maritieme achtergrond, dus de eerdere portefeuille van D66 had ook niet bij me gepast. Met Financiën heb ik veel ervaring, en op dat dossier was ik ook portefeuillehouder in Heiloo. Ook de energietransitie, een belangrijk onderwerp voor D66, heb ik in Heiloo gedaan.”

“Jeugdzorg is wel nieuw, maar in mijn tijd als fractievoorzitter van D66 Alkmaar had onze wethouder dat dossier in haar portefeuille. Ik heb er dus wel veel van meegekregen.” Jeugdzorg zat eerst bij wethouder Pieter Kos, maar die neemt het havendossier over. Het laatste onderdeel van de nieuwe portefeuille is het werven van fondsen bij het Rijk en Europa. Daar was eerst De Koning voor verantwoordelijk, echter schrapte de raad in november 2022 het budget dat het college daarvoor beschikbaar wilde stellen. Daarna is er door de politiek en het college eigenlijk niks meer over gezegd.

Naar Den Helder
Dat de nieuwe wethouder niet in Den Helder woont was voor sommige oppositiepartijen direct aanleiding om tegen zijn benoeming te stemmen. Jammer, vindt Van Diepen, want hij is wethouder voor de gehele raad, niet alleen de coalitie. Ondanks dat hij uit Alkmaar komt heeft hij veel waardering voor havenstad Den Helder: “Toegegeven; in Noord-Holland Noord hebben veel gemeenten een zuidelijk blik om het zo maar te noemen. Er wordt veel gekeken naar de metropoolregio Amsterdam, terwijl de Noordkop een hele bijzondere regio is. Den Helder heeft heel veel te bieden.”

Van Diepen kwam bijvoorbeeld regelmatig in de sporthallen aan de Bijlweg en heeft via zijn verleden bij de forensische recherche veel contact gehad met de marine. De Nollen noemt hij een pareltje, al moet er nog wel het een en ander afgewikkeld worden. “Den Helder is gewoon een hele bijzondere plaats. Ondanks dat we nog geen 60.000 inwoners hebben zijn er enorm veel voorzieningen en faciliteiten. Een luchthaven, een zeehaven. Dat brengt allerlei interessante ontwikkelingen en kansen met zich mee. Zo kunnen we een belangrijke rol spelen bij de energietransitie en de ontwikkeling van wind op zee.”

Maken al die ‘Den Helder specifieke’ dingen eigenlijk uit voor een portefeuillehouder Financiën? Cijfers zijn cijfers toch? Zo kijkt hij er niet naar, je moet de stad wel echt kennen: “Financiën is de vertaalslag van wat je in de realiteit doet. Eigenlijk een soort geschiedschrijving van je inkomsten en uitgaven. Iedere gemeente heeft haar eigen dossiers en prioriteiten, die worden vastgesteld door de raad, maar ook haar eigen pijnpunten en mogelijkheden. Die zie je allemaal terug in de cijfers.” Volgens Van Diepen is het dossier niet voor iedereen even aantrekkelijk. Daarin ziet hij juist een uitdaging: “Ik heb geleerd om die op het oog droge cijfers op een juiste manier te leren lezen. Het leuke van de portefeuille is dat je die zaken op een goede manier mag gaan overbrengen.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

7 reacties

  1. Zogenaamd vol lof over DH maar niet willen verhuizen dus hij zit er weet alleen voor zichzelf……

    1. De woonverplichting is zo vreselijk achterhaald, is gewoon niet meer van deze tijd.Ik heb liever een goede bestuurder die in Alkmaar woont, dan weer een of andere loser die uit Den Helder komt. Daar hebben we er al genoeg van gehad!

      1. als je je niet wil vestigen in de gemeente die je bestuurd heb cq krijg je er nooit affiniteit mee en kun je dus nooit goed besturen en is het gewoon een baan….. nee hoor, woonverplichting mag blijven van mij, ze hebben er maar wat voor over voor die riante vergoeding, plus het hoort bij de functie dus de lusten en de lasten heb je maar te accepteren

        1. Complete onzin, volledig achterhaald. Affiniteit hangt niet af van waar je woont.

          1. ben ik het niet mee eens, volgens u heeft de beste man als hij in Maastricht woont en gemakshalve maar het grootste deel thuis werkt vanwege de afstand dus dezelfde inzet en affiniteit als iemand die het er voor de functie voor over heeft om zichzelf te verhuizen, het woonplaatsbeginsel mag volgens u achterhaald zijn maar ze blijven het niet voor niets handhaven, daar zit een reden achter

            1. Voor de functie zal thuiswerken geen optie zijn, ik denk dat dit vanzelfsprekend is. Tenzij er veel beeldschermwerk gedaan moet worden, dan zou ik thuiswerken zelfs normaal vinden. Inzet en affiniteit zijn eigenschappen die in een persoon zitten en niet gestimuleerd worden door de woonplaats. Een wethouder maakt waarschijnlijk lange dagen, is op veel locaties aanwezig. Hierdoor krijgt hij voldoende impressies. Stel hij gaat in Zwanenbalg wonen, welke affiniteit heeft hij dan met “woonplaats”. Dat het woonplaatsbeginsel gehandhaafd blijft is mij een raadsel, zou wat mij betreft bij de eerste raadsvergadering teniet gedaan mogen worden. By the way, ik weet een wethouder die woont in Den Helder en of dat nou zo een geluk is.

              1. nou als je het over die boeg wil gooien, ik weet een vorig wethouder die ook niet wilde verhuizen waar we nu het Huisduiner breiclubje van buitenstaanders die totaal niets met lokaal (nautisch) erfgoed en Heldersche historie hebben aan te danken hebben, denk niet dat we daar zo gelukkig van geworden zijn, nee ik blijf van mening dat als je er 24-7 in zit je er veel meer bij betrokken bent

Wellicht ook interessant

Back to top button