Recensie

Zomer in Frankrijk (recensie)

De combinatie zonnig vakantieoord en vakantieliefde is door de Nederlandse filmindustrie al vaak met succes toegepast. Schrijfster Nienke Römer (Hartenstrijd) kan met het thema wel lekker uit de voeten. Zij bedacht en schreef het scenario. Regisseur Mark de Cloe schreef en regisseerde al de korte verhalen in de “Boy meet Girl stories” voor de TV. Daarnaast is hij ook de regisseur van de “Mannenharten” reeks. Hij is dus bekend met het thema en mocht de regie op zich nemen.

In een keurige moderne Nederlandse wijk zien we twee bevriende gezinnen de auto’s gereed maken voor de vakantie. Marie (Ouwekerk) en Luuk (Kooijman) met hun dochters Mia (Ruijfrok) en (Van Leeuwen). Het andere gezin zijn de buren en bestaat uit Walt (Gerritsma) en Lieke (Sendar) met hun zoon (Altena). Tijdens de route naar Frankrijk maken we kennis met kleine irritaties die binnen de beide paren tijdens zo’n reis thuis horen. Een ding is duidelijk, Marie kan niet tegen liegen.

Supermarkt
In een afgelegen Frans dorp hebben ze de beschikking over een prachtig groot huis met zwembad. Omdat Luuk al in het zwembad ligt stelt hij voor dat Walt en Marie boodschappen gaan halen. De supermarkt is wel ongeveer een uur rijden en blijkt ook nog eens dicht te zijn. Ze besluiten om samen eerst maar wat te gaan eten. Walt ziet met verbazing dat Marie zich te goed doet aan worst. Ik dacht dat jij vegetarisch was? Nee, Luuk is vegetarisch en ik ben eigenlijk gek op vlees.

Er bloeit duidelijk iets tussen beide. Als ze later toch de supermarkt in kunnen en bij de tomaten een keus moeten maken uit het grote assortiment springt de vonk over en kussen zij elkaar. Dat is al gelijk een probleem en dan moet de vakantie nog beginnen. Marie wil er verder niet aan om niet te liegen tegen haar man Luuk. Als beide toch moeilijk hun gevoelens kunnen ontkennen komen ze met een plan waar beide stellen ongestraft uit de situatie zouden kunnen komen.

Weinig diepgang
De sfeer wordt natuurlijk belangrijk beïnvloed door de prachtige omgeving en het zonnige weer waarin het verhaal zich afspeelt. Het verhaal heeft niet te veel diepgang, maar wel wat komische situaties en kleine verrassingen. Vooral het spel van Fockeline Ouwekerk als de lieve Marie is heerlijk en geloofwaardig. Zij weet te ontroeren als de vrouw die niet verliefd mag worden, maar het toch niet tegen kan houden. Haar tegenspeler Tjebbo Gerritsma is de juiste persoon voor de rol van de verliefde Walt. Af en toe lekker onhandig, maar wel oprecht en gevoelig.

Jan Kooijman (Verliefd op Ibiza, Verliefd op Cuba) is de serieus overkomende man die weinig emoties laat zien. Jasmine Sendar (Grenslanders) is Lieke de vrouw van Walt. Zij wil zich graag als vertrouweling van Marie opwerpen wanneer ze iets door lijkt te hebben. Eliyha Altena (Sonny Boy) is de jonge tienerzoon van Walt en Lieke die al een beetje verkering heeft met Mia, de oudste dochter van Luuk en Marie. Freerunner Wendy Ruijfrok is Mia die het best zwaar krijgt als haar vriendje oog krijgt voor een mooi Frans meisje. De jongste dochter van Luuk en Marie wordt door Lieve van Leeuwen gespeeld. Ook voor haar is een verhaallijntje aanwezig als zij zich ontfermd over een hond. Een kleine rol is weggelegd voor Ilja Gort die als wijnkenner gewoon zichzelf speelt.

Kortom een echte Nederlandse romkom zoals we het wel gewend zijn en die je rustig met het hele gezin kan bekijken.

Regie:Mark de Cloe
Met: Fockeline Ouwerkerk, Tjebbo Gerritsma, Jan Kooijman, Jasmine Sendar, Wendy Ruijfrok, Eliyha Altena, Lieve van Leeuwen, Ilja Gort
Kijkwijzer: Alle leeftijden

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

Wellicht ook interessant

Back to top button