Den HelderMaritiem

Geslaagde test omvaarroute met de 90 meter lange Zandexpress 5

Den Helder – De Zandexrpess 5 voer zaterdag door de binnenhaven van Den Helder, niet om zand te laden of lossen, maar om te testen of dit schip van 89,5 bij 9,5 meter veilig naar de Boerenverdrietsluis kon varen. Deze vaarroute is nodig als in 2023/2024 de Koopvaardersschutsluis wordt gerenoveerd. Burgemeester Jan de Boer bekeek het schouwspel vanaf de Van Kinsbergenbrug. De Zandexpress slaagde op het oog voor deze test en zelfs het ‘straatje keren’ vlak voor de Boerenverdrietsluis deed hij op zijn slofjes.

Burgemeester Jan de Boer (rode jas) zag dat de test soepel verliep (DHfoto)

Testen
Tijdens deze proefvaart werd er langs de hele route van alles gemeten, stroming, verticale waterverplaatsing en het effect op de kades en steigers langs de route. De boot was nu nog leeg maar er volgen nog meer proefvaarten om ok te meten als het schip geladen en dus dieper ligt.  Veel partijen werkten mee aan deze test, zo hielpen de zeekadetten bij het meten. Zij krijgen in ruil daarvoor een college van de havenmeester over stroming en zuigkrachten op schepen.

Geslaagd
Voor de toeschouwer aan de kade was de test op het oog prima geslaagd. Geen aanvaringen met andere schepen, de nauwe stukken zoals de Van Kinsbergenbrug werden soepel genomen. Nu is het wachten op de uiteindelijke metingen en natuurlijk de komende proefvaarten.

Verkeer
Het verkeer ondervond weinig tot geen overlast tijdens deze test. De Van Kinsbergenbrug gaat immers wel vaker open voor het scheepsverkeer. De eerlijkheid gebidd wel te zeggen dat op zaterdagochtend om 11.00 uur van en naar de Marinehaven, visafslag en offshore haven eigenlijk geen verkeer was. Het verkeer van een leeglopende TESO boot over de Binnenhaven kon eigenlijk alleen maar gemakkelijker doorstromen met de open brug naar de havens.

‘straatje keren’ van de Zandexpress 5 onder het toeziend oog van de Port of Den Helder (DHfoto)
Toon meer

DHfoto

DHFoto is een vaste redactiepartner van Regio Noordkop. Het bedrijf is gevestigd in Den Helder en bereikbaar via 0223-630461.

Wellicht ook interessant

3 reacties

  1. Wel gezellig voor de bewoners van dat stukje binnenhaven.Lekker wat activiteiten om van achter je raam met een bakkie koffie te bekijken.Beter als die eindeloze stroom auto’s .Ze wonen tenslotte niet voor niks aan het water.

Back to top button
%d bloggers liken dit: