Noord-Holland

Plan waterstoffabriek op NAM-terrein Den Helder

Adverentie

Den Helder – Met meerdere hoofdprojecten krijgt Den Helder een belangrijke rol in de waterstofketen in Noord-Holland. Het betreft een geplande blauwe waterstof productiefaciliteit op het NAM-terrein, een waterstoftankstation naast de Kooyhaven, het verbinden van Den Helder met de infrastructuur op de Noordzee voor windmolens en CO2-opslag, duurzame walstroom en het transport van waterstof naar elders in het land.

Hydrogen Valley

De Europese Commissie heeft aan de provincie Noord-Holland de status van “Hydrogen Valley” toegekend. De Commissie voert het beleid om de energiemarkt binnen Europa te integreren, te verduurzamen én meer zelfvoorzienend te maken. Het stimuleren van de ontwikkeling van waterstof is daar onderdeel van. De “Valley” is daarbinnen een belangrijk instrument. Eerder in mei maakte de provincie Noord-Holland de toekenning bekend. In de gemeente Hollands Kroon vormen de Wieringermeer en het grondgebied rond het regionaal havengebonden bedrijventerrein Kooyhaven de verbindende schakel met de projecten.

Interactieve kaart
De Hydrogen Valley Noord-Holland bestaat uit samenhangende projecten voor de hele waterstofketen: van productie en transport tot opslag en afname van waterstof. De projecten zijn te bekijken op een interactieve kaart.

Regionale Raadscommissie
Op 1 juni 2023 geeft de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in Schagen in de Regionale Raadscommissie Noordkop een toelichting op het project H2Gateway en is er voor afgevaardigde raadsleden uit de Noordkopgemeenten gelegenheid om vragen te stellen over dit project. De vergadering is openbaar en via de websites van de gemeenteraden te volgen.

Minder afhankelijk
Met de toekenning van de Hydrogen Valley status zetten de regiogemeenten een belangrijke stap richting de verdere ontwikkeling waterstof in onze regio. Doel is een duurzamere toekomst en minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, aldus het college van burgemeester en wethouders van Den Helder.

Toon meer

Richard de Graaf

Richard is werkzaam bij Regio Noordkop als weekendredacteur. Hij is bereikbaar via richard@regionoordkop.nl Nieuws voor de omroep? Stuur het naar nieuws@regionoordkop.nl

2 reacties

Wellicht ook interessant

Back to top button
%d bloggers liken dit: