Uitgaan

Traditie met Pinksteren; de expositie bij de Noorder Kunstkring

Adverentie

Den Helder – Het is al vele jaren een traditie, met Pinksteren houdt de Noorder Kunstkring een expositie. Vanwege corona zat er twee jaar de klad in, vorig jaar is het gelukkig weer opgepakt en ook dit jaar valt te genieten van gevarieerde kunst in het verenigingsgebouw. De expositie is vandaag (maandag 29 mei) nog van 14.00 tot 17.00 uur geopend.

Een wandelend kunstwerk, je ziet dat niet vaak, maar bij binnenkomst is hier het vest met kunstwerk op de rug van Jetske Overzee te bewonderen. We starten dus met wat in mijn beleving vroeger handwerken, haken, heette en dit is nu helemaal anders. De techniek is ‘crochet art’ en ik vind het bewonderenswaardig. Het ziet er nog net zo ingewikkeld uit als in mijn lagere schooltijd, toen ik nog geen pannenlap kon breien of haken! Mijn handwerkjuf kreeg er grijze haren van en ik heb nooit meer een haaknaald vastgehouden; hier blijkt dat andere mensen daar wel talent voor hebben.

Keramiek
De rest van de kunstwerken, ook allemaal handwerk, staan of hangen op vaste plekken in de expositie. Er is dus variatie, waarbij de schilder- en tekenkunst naast keramiek het meest aan bod komt. Kunstenaar Ad Biersteker is aanwezig en wil wel even poseren bij de houtskooltekening die hij heeft gemaakt. ‘Jantje Johanna’ heet de vrouw die met een rustige, wijze blik is afgebeeld en waarvan wij ons afvragen waar wij haar toch van kennen. Voor ons inmiddels beantwoord, voor de bezoeker die nog gaat komen mogelijk een vraag. “Of je weet het gelijk, dat kan ook”, vertelt Ad, die op zondag 4 juni in zijn tuin op Huisduinen nog meer kunst zal tonen tijdens het Rondje Cultuur aldaar.

Bezoeker Gerard Visser is met zijn vrouw de werken aan het bewonderen. Voor hem zit de kracht van het aanbod vooral in dat de werken origineel zijn. “De kunstenaars hebben niet iets overgenomen van andere tijdelijke kunststromingen, ze hebben eigen ideeën” en dat vindt hij wel te prijzen. Het is goed werk is zijn conclusie en die is niet helemaal van een leek, want hij mag zelf ook graag tekenen en schilderen. Niet bij de Noorder Kunstkring, wel bij Triade zodat daar een deskundig iemand over zijn werk een mening kan geven.

Evenwicht
De expositie heeft het thema ‘Evenwicht’ en een aantal leden heeft zich hierin verdiept. Er is echter tevens vrij werk te bewonderen, dus zien we Elvis Presley en Toscane ook als inspiratie aan de wand. De keramiek op meerdere plaatsen is veelzijdig en hoe leuk is het als je als kunstenaar je bootjes op de oceaan neerzet. Met schelpjes als decoratie!

Carol en Ingrid Stobbe kwamen wel eens in het vorige onderkomen en zijn nu voor het eerst in dit gebouw. “Veel beter en ruimer”, meldt Carol en ze nemen de tijd om alle werken in zich op te nemen. Ingrid geeft aan dat ze graag zo zou willen tekenen, maar dat ze daar absoluut geen talent voor heeft. Ze heeft wel een ‘kleurboek voor volwassenen’ van de kinderen gekregen en daar hoef je alleen de vakjes in te kleuren. “Het is rustgevend”, zegt ze en als ik haar vraag naar het topstuk uit de collectie hier is zij er snel uit. ‘Go with the flow’ van Tiny Weijers, vanwege de groene, sprankelende kleuren. Ingrid vindt het erg mooi. Ik zet het echtpaar op de foto bij dit topstuk, wat Carol de opmerking ontlokt ‘dat er nu drie topstukken op één foto staan’!

Met nog een uur op de klok te gaan, zijn er op deze zondagmiddag al circa 50 bezoekers geweest; uiteraard hopen de medewerkers de andere dag wederom op een goede opkomst. Bepaalde werken zijn te koop; de bar is open en de Noorder Kunstkring is te vinden in Den Helder, Pasteurstraat 147A.

Toon meer

Jo Aggenbach

Jo is vrijwilliger verslaggever van Regio Noordkop. Ze schrijft verhalen voor de rubriek "Aan de wandel in de Noordkop", valt in als filmrecensent en schrijft nu en dan verhalen over leuke evenementen en activiteiten in de Regio Noordkop.

2 reacties

 1. Kunst schenkt verlichting en iedereen is er ontvankelijk voor. Het heeft dan ook een bepaalde eeuwigheidswaarde. Kijken naar kunst is als een wandeling in de natuur of jezelf ´verliezen´ in een gedicht van F.G. Lorca. Gisterenavond op een terras kwam er een man naast me zitten die een gesprek begon. Ik had te laat door dat het een ´wappie´ was. Dat nam ik mezelf niet kwalijk, want een mens weet zichzelf nu eenmaal goed te presenteren.
  Wappies zijn de nieuwe gelovigen van deze tijd maar dat beseffen ze zelf niet. De mens wil nu eenmaal graag zaken verklaren die niet te doorgronden zijn. Dat is hem eigen. Geloven biedt dan een oplossing. Net zoals kunst en muziek tegenwicht bieden aan het alledaagse of de brave huisvader die op zondagmiddag hooligan is.
  Een gekkie, een part-time hooligan en ´een kunstliefhebber op bezoek bij de Noorderkring ́ zetten zich alle drie tijdelijk ´buitenspel´. Alleen de laatste valt daarbij niemand lastig en verrijkt zichzelf. En zo zijn omgeving. Ik ga toch nog maar even naar de Pasteurstraat

  1. @woinsk: een gek zoals jij valt wel degelijk mensen lastig: er is bijna geen artikel hier op RegioNoordkop dat je niet vol kwakt met zinloos gezwets!
   Dat jij andere mensen een wappie kunt noemen!
   Hoe dik is die plaat voor je harses???

Wellicht ook interessant

Back to top button
%d bloggers liken dit: