Hollands KroonPolitiek

GroenLinks: Inkomensafhankelijke WMO in strijd met de wet

Hollands Kroon – De fractie van GroenLinks in Hollands Kroon heeft het college B&W vragen gesteld over resultaatgericht indiceren en de inkomenstoets onder de WMO. Eerder dit jaar heeft de gemeenteraad besloten in te stemmen met een beleidswijziging per 1 juli, waarmee de hoeveelheid huishoudelijke hulp en de kosten ervan afhankelijk worden van iemands eigen capaciteiten en inkomen. Dit mag niet volgens GroenLinks.

Verschillende rechterlijke uitspraken hebben namelijk bepaald dat deze wijze van zorgverlenen vooralsnog niet toegestaan is. Zowel de inkomenstoets als de indicering zorgt namelijk voor teveel onzekerheid en daarmee is het in strijd is met het rechtszekerheidsbeginsel.

De motivatie voor het voorstel is volgens de partij een kostenbesparing, en die doet af aan de kwaliteit van de zorg: “Het doel is niet betere zorg, maar een kostenbesparing met 5% tot 10%. Door het stellen van een inkomenstoets dragen inwoners die op grond van hun inkomen geen ondersteuning zullen krijgen bij aan het rondkrijgen van de gemeentelijke begroting”. GroenLinks wil nu graag weten wat de stand van zaken is en ziet graag dat het voorstel wordt teruggedraaid.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button