Den HelderHollands KroonPolitiek

Den Helder en Hollands Kroon moeten fors meer statushouders huisvesten in 2023

Advertentie:

Den Helder – Het aantal statushouders dat door de gemeenten Den Helder en Hollands Kroon moet worden gehuisvest is dit jaar fors hoger dan voorgaande jaren. Dat blijkt uit een nieuwe taakstelling die door het Rijk aan gemeenten is opgelegd. Ten opzichte van 2022 gaat het zelfs om meer dan een verdubbeling.

In totaal moet de gemeente dit jaar 155 vergunninghouders huisvesten. Het eerste half jaar 68 personen, het tweede half jaar 87 personen. De afgelopen jaren is de taakstelling steeds meer gestegen. Waar er voorheen 13.000 vergunninghouders landelijk per half jaar gehuisvest moesten worden, is dat inmiddels opgelopen tot 27.300 vergunninghouders per half jaar. Dat betekent een verdubbeling van het aantal personen dat gehuisvest moet worden. “Het Rijk heeft laten weten dat de komende jaren een verdere stijging van de taakstelling verwacht kan worden”, zo meldt het college aan de gemeenteraad.

In de prestatieafspraken met Woningstichting Den Helder heeft de gemeente afgesproken dat de corporatie 80 procent van de taakstelling voor haar rekening neemt. Met Woontij is de gemeente momenteel in onderhandeling over nieuwe prestatieafspraken. In de prestatieafspraken is vastgelegd dat de gemeente ook een rol op zich neemt in de huisvesting van statushouders en naar alternatieve mogelijkheden voor huisvesting zoekt. In de startnotitie Flexwonen die in april in de gemeenteraad is vastgesteld, is opgenomen dat naast spoedzoekers de gemeente kijkt naar het toewijzen van de woningen aan statushouders.

Flinke uitdaging
“Tot op heden is het de gemeente Den Helder samen met de wooncorporaties gelukt om vergunninghouders via de reguliere woningvoorraad te huisvesten. Echter met de verwachting dat deze stijging de komende jaren doorzet levert dit wel flinke uitdagingen op”, aldus het college. Ook blijkt dat de gemeente meer alleenstaanden en grote gezinnen (meer dan 6 personen) moet huisvesten. “Hier is de reguliere woningvoorraad in Den Helder momenteel niet op ingericht.”

De gemeente Hollands Kroon moet dit jaar in totaal 135 statushouders huisvesten. Het aantal voor het eerste half jaar is volgens woordvoerster Noortje Slot bijna gehaald, voor een deel van de statushouders die in het tweede half jaar een woning moeten krijgen (76) is een woningaanbod in de planning. Ook in deze gemeente is sprake van een ruime verdubbeling; in 2022 moesten nog 66 statushouders worden gehuisvest. “We verwachten de taakstelling voor 2023 alleen te kunnen halen als we ook gebruik kunnen maken van tijdelijke oplossingen”, liet het college van Hollands Kroon in mei al weten aan de gemeenteraad.

Toon meer

Ronald Boutkan

Ronald Boutkan is werkzaam als hoofdredacteur / algemeen directeur van Regio Noordkop. Ook presenteert hij Ron & Geer, Hollands Glorie en werkt hij mee aan De Week op Zaterdag, allen radioprogramma's van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

10 reacties

  1. Wat een drama toch dit Asielbeleid.
    Onze eigen kinderen kunnen al nauwelijks een woning huren.
    En het gros van de asielzoekers is geen politiek vluchteling maar gelukszoeker.
    Ik neem het die mensen ook niet kwalijk (behalve de mensen die zich niet aanpassen en misdragen), maar de politiek moet hier toch een halt aan roepen.
    Uit de EU stappen, zodat we niet meer aan hun verplichtingen hoeven te voldoen lijkt me het beste!

    Dit is eigenlijk gewoon omvolking, geheel volgens het plan van het WEF…

    1. naast de voorrangspositie van de gelukszoeker hebben we ook nog een Hugo de Jonge die de particuliere huurmarkt helemaal om zeep aan het helpen is, al met al de jongere
      NL-er blijft zeker tot z’n 30e gedwongen thuis wonen

  2. Was er niet een aantal maanden geleden nog een nieuwsbericht dat Den Helder z’n best wilt doen om de jongere generatie te stimuleren terug te keren of te blijven wonen in Den Helder? Om het aantrekkelijker te maken? Moeten ze het vooral zo ontiegelijk moeilijk maken om hier een woning te kunnen huren (laat staan kopen). Maar ja, statushouders eerst, want blijkbaar ben je volgens de politiek als statushouder belangrijker dan als geboren en getogen Jutter of Nederlander.

  3. De politiek heeft behoorlijk verzaakt de afgelopen jaren. En nu Rutte zijn poot stijf heeft gehouden inzake het asielbeleid verlaten de kopstukken (zoals Kaag/D66, Schouten/CU, Hoekstra/CDA) de politiek of stellen zich niet meer verkiesbaar wat op hetzelfde neerkomt. Nederland wordt overspoeld met gelukszoekers die wij moeten huisvesten en onderhouden. Ik zeg, in navolging van Groot Brittannië, NEXIT! Uit de EU, hoeven we ook de zuid – en oost Europese landen niet meer te sponsoren.

  4. Het is te gek voor woorden wat er momenteel gebeurt. Er wordt een beroep gedaan op onze solidariteit, maar het gevolg van deze ongebreidelde toestroom en opvang van asiel- annex gelukszoekers is dat uiteindelijke alle solidariteit verdwijnt uit de samenleving. Solidair kun je maar tot op zekere hoogte zijn. De grens is inmiddels ruimschoots bereikt.
    Het komt erop neer dat de sociaal zwakkeren uiteindelijk het kind van de rekening worden. En de mensen die dit op hun geweten hebben – de beleidsmakers – verschansen zich straks in hun riante woningen (gated communities), ver weg van de achterbuurten waar de gelukszoekers worden gehuisvest, tussen de autochtonen die het toch al niet breed hebben en te maken zullen krijgen met sociale voorzieningen die verdwijnen omdat ze niet meer opgebracht kunnen worden.
    En de mensen die dit land in het verderf storten zullen zeggen, terwijl ze hun geld tellen en niets tekort komen: tja, dit hadden we niet kunnen zien aankomen…. , terwijl u en ik – de gemiddelde Nederlander – dit gevaar van verre zien opdoemen. Het is godgeklaagd. En het ergste is: we staan volstrekt machteloos! Het overkomt ons en er valt niets tegen te ondernemen…

  5. Enkele maanden terug was er nog vol op bericht dat Den Helder er alles aan wilde doen om jongeren te stimuleren na hun studie terug te keren in Den Helder, dat Den Helder de nieuwe generatie aanspreekt om deze stad weer in volle bloei te zetten. Maar dat wordt zo ontiegelijk moeilijk gemaakt als er nauwelijks (huur)huizen beschikbaar zijn omdat deze allemaal moeten worden afgestaan aan statushouders. Het slaat werkelijk nergens op.

  6. Dat rommeltje in Den Haag, ook wel de regering genoemd, heeft er erg lang met verkeerde mensen gezeten. Mensen zonder visie met te veel geld beschikbaar om waanzinnige ideeën tot uitvoering te brengen. Zij weten eindelijk, althans een deel, dat zij nu fout zitten. Zij kunnen het niet meer aan en leggen derhalve lagere overheden verplichtingen op. Zo daar zijn zij mooi vanaf en de gemeenten lossen het maar op. Dat moeten de gemeenten niet accepteren, niet uitvoeren en dat zeer duidelijk kenbaar maken in Den Haag met alle middelen die zij kunnen bedenken.
    In de jaren 80 zat Janmaat namens de Centrumpartij in de Tweede Kamer. Hij riep dingen als “vol is vol” en “stop immigratie” enzovoort. Janmaat werd weggezet als extreem rechts een fascist. Hij werd verguisd en naar het leven gestaan. Vandaag de dag is het bijna kwalijk als zoiets niet zegt.
    Veel vooraanstaande politici hebben inmiddels hun vertrek aangekondigd en verlaten het door hen tot zinken gebrachte schip.

  7. Nederland heeft zijn grenzen bereikt! De deuren staan wagenwijd open. Iedereen mag maar binnen komen.
    We zijn het drukst bevolkte land van Europa. Wat zich uit in bijna 19 miljoen mensen en einde is nog lang niet in zicht.
    Komt bij dat alles bemoederd wordt en voorgrkouwd.
    Fina cieel worden we uitgebuit en mogen we voor echt alles, de gekste dingen betalen.
    Als je zelf ideeën hebt om kosten te besparen wordt je gestraft of is er wetgeving dat dat verbied! Stel je voor dat iets gratis is of niet aan verdient wordt!

    Voor een landje van nauwelijks 250×350 km en bijna 40 partijen en splinterfracties lukt het niet om normaal te regeren hier….. te triest voor woorden! pffffff….. ik stop er maar mee. Dit alles geeft alleen frustratie!
    Nog een paar jaar ben ik klaar met werken na ruim 50 jaar bijdragen! Ja je leest het goed….. 50 jaar!
    Ik hoop dat er nog iets over is van opgebouwd pensioen en ben ik weg naar rustiger oorden met minder regelgekte en bevolkingsdruk!
    Het klimaat verzuurd hier zienderogen. Kan mij niet snel genoeg gaan……

    Wordt vervolgd…..

  8. Erg triest om te lezen dat zoveel mensen hier in de reacties in het sprookje van de VVD zijn gaan geloven. Het was de VVD met haar (anti-)beleid die de woningmarkt in de afgelopen tientallen jaren heeft verziekt en verzwakt en waardoor de woningnood heeft kunnen ontstaan. Dit hebben ze kunnen framen alsof het de schuld is van de statushouders. Al is het ergens wel weer grappig dat de mensen die deze framing hebben overgenomen vaak zelf de grootste tegenstanders van de kabinetten van Rutte zijn.
    Als er van vandaag op morgen geen statushouders meer gehuisvest zouden hoeven te worden gaat de wachttijd voor reguliere woningzoekenden van 14 naar 13 maanden (bron: Pointer), dat zet amper zoden aan de dijk en is niet waar het probleem zit. Die woningnood blijft dan gewoon bestaan wil ik nog maar eens benadrukken.

    1. En wat wil u hiermee zeggen? Gewoon doorgaan op de oude voet? Instroom van zogenaamde asielzoekers niet beperken? Weet u wat een asielzoeker kost? De kosten van een asielzoeker zijn bijna gelijk aan drie AOW uitkeringen. Nederland gaat er aan failliet.

Wellicht ook interessant

Back to top button